Parlament

Perruqueria i AMPA pagades pel grup de Vox: s'incrementen els controls al Parlament després del cas Garriga

Es dona poder a l'Oïdora de Comptes per requerir factures i justificants de pagament a les formacions

3 min
Vox celebra a Barcelona una "mesa de treball" per combatre l'amnistia

BarcelonaDesprés que el líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, hagi carregat despeses personals com l'AMPA dels seus fills, tiquets de perruqueria o peticions a Glovo a càrrec del Parlament, la cambra catalana ha decidit canviar la manera de controlar els diners que reparteix als partits a través de les subvencions parlamentàries. Tal com consta al Butlletí Oficial del Parlament del passat 28 de maig, la mesa de la Diputació Permanent, encara presidida per Anna Erra, va aprovar unes noves instruccions per tal que l'Oïdora de la cambra pugui auditar a fons els comptes dels grups. Fins ara, segons la interpretació de la mesa, no podia fer-ho, i per això el Parlament admet que és convenient "establir un control més exhaustiu d'aquesta subvenció". Un canvi que, oficialment, justifiquen perquè la legislatura passada es van canviar les quantitats de subvenció que repartien el Parlament (3,7 milions d'euros) i el Govern (fins a 9 milions).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quins són els canvis? A diferència de les normes anteriors, les noves instruccions deixen clar que l'Oïdora de Comptes de la cambra podrà demanar "documentació de les despeses efectuades a càrrec de la subvenció", és a dir, podrà sol·licitar "factures, justificants de pagament, documentació acreditativa de les prestacions de serveis o extractes bancaris". I en cas de detectar irregularitats també es podrà demanar que es retorni l'import de la subvenció. És a dir, remarquen fonts del Parlament, podrà fer una "auditoria" en tota regla de les despeses dels grups, mentre que ara es limitava a fer un "informe tècnic" que només "verificava" que els partits haguessin portat una comptabilitat individualitzada de totes les despeses, sense poder fer cap comprovació.

Amb aquesta modificació, la cambra evidencia que fins ara hi havia marge perquè els grups utilitzessin els diners com volguessin, arribant als extrems d'Ignacio Garriga. En el seu cas, destapat per El Confidencial, havia passat al grup parlamentari 50 euros de la quota de l'AMPA del seu fill, 53,89 euros de Casa Ametller o de 603,35 de Glovo. En total, 38.496,59 euros que Garriga hauria facturat en nom seu al mateix grup parlamentari.

Així ho acredita l'informe que va fer l'Oïdora de la cambra a petició de l'Oficina Antifrau, al qual ha tingut accés l'ARA, en què ella mateixa es queixa de la manca d'instruments que tenia fins ara per controlar aquestes despeses: "Els grups no estan obligats a presentar les factures i justificants de pagament, extractes bancaris ni qualsevol documentació acreditativa del servei".

Arran d'aquest informe, la mesa de la cambra va demanar a Vox aclariments per totes aquestes despeses personals, així com que Garriga detalli quins serveis professionals ha prestat al grup tenint en compte que no ha declarat cap activitat complementària més enllà de la de diputat, apunten fonts del Parlament. Alhora, segons fonts parlamentàries, el president de la cambra, Josep Rull, ha demanat aquest dimarts al secretari general de la cambra que plantegi el ventall de possibilitats de la mesa per emprendre en el cas de Garriga. Així, s'han receptat adoptar una actitud impecable davant un tema que entenen com a "greu" i la setmana que ve la mesa ja tindrà sobre la taula tots els escenaris en què es pot moure. D'altra banda, mentre es produïa la reunió de la mesa d'aquest dimarts al matí han arribat les explicacions de Vox sobre l'assumpte, que no han pogut ser analitzades.

En una roda de premsa al Parlament, Garriga ha negat les acusacions, malgrat estar verificades pel Parlament, i ha anunciat una allau de querelles contra tots els periodistes que han informat de les despeses personals que va passar al grup parlamentari. Fent bandera de "l'exemplaritat" de les seves actuacions, ha dit que hi ha "una campanya" per "fer creure que Vox és el mateix que la resta" i ha advertit "Posarem querelles contra tots els que ens hagin calumniat". No ha volgut detallar les despeses personals que s'han detectat que havia passat al grup, però ha assegurat que les que no eren correctes van ser "esmenades". Ha parlat de 400 euros que ja van ser reemborsats en haver constatat un "error", ha dit, però ha negat que la xifra, com diu el Parlament, s'enfili al voltant dels 40.000 euros.

Denúncia arxivada sobre Junts

La denúncia de Vox no és l'única que va tractar la mesa del passat 28 de maig. Segons diverses fonts consultades per l'ARA també va abordar una queixa sobre les despeses al grup parlamentari de Junts que havia arribat a l'Oficina Antifrau. Ara bé, la mesa va decidir arxivar la denúncia sobre els juntaires, apunten fonts parlamentàries, després que l'Oïdora de Comptes digués que no es podien acreditar les "irregularitats" denunciades. D'una banda, en l'informe argumentava que la denúncia contra Junts a Antifrau era "genèrica" i, de l'altra, també deia que el llibre comptable del grup no contenia tampoc cap descripció "detallada" de les despeses. En aquest sentit, fonts del grup de Junts consultades per aquest diari remarquen que es tractava d'una denúncia "anònima" i que l'Oïdora de Comptes no hi ha vist res.

stats