Les condicions de la llista cívica de l'ANC: no investirà cap president que no aixequi la DUI

L'Assemblea crearà un grup de treball dissabte per treballar ja en la candidatura a les properes eleccions catalanes

2 min
Dolors Feliu durant el seu discurs de la Diada

BarcelonaL'ANC és l'únic actor dins l'independentisme que segueix reclamant reactivar la declaració d'independència de l'any 2017 i així ho vol reflectir en la futura llista cívica que prepara per a les pròximes eleccions catalanes. L'entitat es reunirà dissabte per posar la primera pedra d'aquesta candidatura i establir les bases del seu programa: l'Assemblea vol convertir els propers comicis en plebiscitaris, com ja va fer Junts pel Sí el 2015, i bloquejar el Parlament i repetir eleccions, si cal, si les forces independentistes no es comprometen a aixecar la DUI, segons ha pogut saber l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per treballar-ho en els pròxims mesos, el plenari de l'ANC crearà un grup de treball que es dediqui a fer els preparatius de la nova llista electoral. D'aquesta manera, dissabte la direcció tirarà endavant la proposta, a diferència d'ara fa un any: en aquell moment el secretariat va tombar el plantejament de la direcció d'impulsar ja aquest grup. Ara, però, tot ha canviat: la majoria del secretariat és favorable a impulsar la llista cívica, ja que van dimitir bona part dels membres que s'hi oposaven. Entre altres coses, aquest grup de treball haurà de definir la fórmula per presentar-se a les eleccions, que serà una agrupació d'electors, que requereix una recollida de signatures prèvia de l'1% del cens. També proposarà possibles candidats, que no podran ocupar cap càrrec a la direcció de l'entitat i que hauran de complir el codi ètic de l'ANC i comprometre's per escrit amb l'aixecament de la DUI.

En tot cas, l'última paraula serà dels socis, que hauran de ratificar fer el salt al Parlament en una consulta el primer trimestre del 2024. Aquest grup també serà l'encarregat de preparar-la després que la direcció ajornés la votació (prevista per aquest últim trimestre) a l'espera dels últims esdeveniments polítics: es va decidir demorar-la uns mesos més perquè la direcció volia saber abans si Junts investia Pedro Sánchez. La direcció està convençuda que el suport dels de Carles Puigdemont al líder del PSOE dona més arguments als partidaris, amb la presidenta de l'entitat, Dolors Feliu al capdavant, de presentar batalla a la cambra catalana. En tot cas, què diran els socis? És una incògnita, però s'ha de tenir en compte que abans de les eleccions espanyoles van esmenar la direcció i es van oposar al fet que l'entitat promogués l'abstenció el 23-J amb un 60% de vots en contra i un 40% a favor.

El context

L'ANC prem l'accelerador en un context en què l'independentisme, d'acord amb les enquestes, no tindria assegurada la majoria absoluta si ara se celebressin eleccions. Segons el darrer baròmetre del CEO, que es va fer públic el 17 de novembre passat, Esquerra, Junts i la CUP perdrien aquesta majoria i en el millor dels casos sumarien 66 escons, a 2 dels 68 necessaris. Quin rol hi jugarà l'Assemblea? Està encara per definir, ja que primer cal que es presenti i obtingui representació. Ara bé, ja avisa ara que no sustentarà l'independentisme a la cambra catalana si no és per aixecar la suspensió de la DUI. "Independència o eleccions", no s'ha cansat de repetir la seva presidenta, Dolors Feliu.

stats