L'acord Govern-PSC renova 13 càrrecs: la Sindicatura de Comptes, el CAC i l'Autoritat de Protecció de Dades

Els canvis es fan efectius enmig d'acusacions de partidisme per part de l'oposició

3 min
Els nous membres del CAC a la tribuna de públic del Parlament

BarcelonaEls anys i anys d'interinatge als òrgans parlamentaris s'han liquidat en tres hores i mitja. És el temps que ha durat el ple del Parlament, que ha aprovat les renovacions del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), la Sindicatura de Comptes i l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades. Totes fruit de l'acord entre el PSC, ERC i Junts, que d'aquí poc també permetrà que es renovi el Síndic de Greuges, el Consell de Garanties Estatutàries i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). "Demanem disculpes per no haver-ho fet abans", ha dit el socialista Òscar Ordeig. Però l'oposició –avui el PSC es defensava al costat del Govern i els comuns i la CUP protagonitzaven els arguments en contra– no els ha criticat per anar tard –que també– sinó, sobretot, per fer "un repartiment de cadires entre partits", en paraules de Dolors Sabater (CUP), i fer-ho només entre els tres, "excloent-ne una part de la cambra", en boca de Joan Carles Gallego (comuns).

Tots els partits menys el PSC, Junts i ERC han anunciat el seu vot contrari als nomenaments. Però els 98 diputats que sumen els socialistes i el Govern s'han imposat. Les acusacions de partidisme han sigut més intenses en els casos del nou president del CAC, Xevi Xirgo, fins ara director d'El Punt Avui i de l'entorn més pròxim de Carles Puigdemont –ha escrit la seva biografia–, i de la nova directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, Meritxell Borràs, exconsellera del Govern de l'1-O. Acusada de "colpista" per Vox, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha donat l'oportunitat al diputat ultra de disculpar-se, que ha rebutjat.

L'exconsellera Meritxell Borràs durant el ple del Parlament

Amb més o menys intensitat, la majoria dels nous membres mantenen relació amb el partit que els ha proposat. Després de la votació, la Sindicatura estarà formada per Miquel Salazar com a síndic major i Llum Rodríguez, fins ara gerent de l'Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona; a proposta del PSC; Anna Tarrach, directora general dels Pressupostos, i Josep Viñas, professor a la UdG, per part d'ERC; i a proposta de Junts Ferran Roquer, fins ara diputat; Manel Rodríguez, actual secretari general de la Sindicatura, i Àngels Cabasés, exdiputada republicana. "Un gran currículum", ha dit José Rodríguez (ERC). "Ampli currículum partidista", li ha respost Lorena Roldán (PP). "Això no és digne del Parlament. És una ingerència partidista", ha refermat Dolors Sabater. Vox ha dit que treballarà per tancar la Sindicatura, i també el CAC.

Allà, a Xirgo l'acompanyaran, proposada per ERC, Laura Pinyol, excap de premsa de Josep-Lluís Carod-Rovira, i Enric Casas, fins fa poc secretari de comunicació del PSC. També han sigut escollits Miquel Miralles i Rosa Maria Molló. "Un equip polièdric, preparat i divers", ha afirmat Francesc Ten (Junts). La resposta de l'oposició ha sigut la mateixa: "S’haurà de buscar un CAC que controli un CAC", ha criticat Anna Grau (Cs).

Aliances

La renovació fa fructificar les confiances entre el Govern i el PSC, però alhora allunya l'executiu dels seus socis –la CUP i els comuns– i els socialistes –acusats de fer de crossa de l'independentisme– dels partits amb qui comparteix oposició. "Alerta amb fer seguidisme del discurs de Vox", ha rebatut Ordeig. "Fem un trist favor a la democràcia quan els posem en safata la seva demagògia", ha contestat Sabater. Enmig d'un debat encès, un detall: Ferran Roquer s'ha aixecat per dir a Borràs que no podia votar la renovació de la Sindicatura perquè ell n'era un candidat i, per tant, hi havia un conflicte d'interessos. El mateix argument que va utilitzar just fa una setmana la presidenta per negar el vot a Pau Juvillà, tot i que llavors la decisió la va prendre ella unilateralment.

stats