El futur de la legislatura

Mig any d’oposició a l’ombra per enterrar el Procés

El govern alternatiu del PSC furga en la divisió de l’independentisme

3 min
Reunió del govern alternatiu del PSC presidida per Salvador Illa

BarcelonaLa del PSC a Catalunya és una cursa de fons. L'objectiu després de la victòria a les eleccions del 14-F és ampliar la majoria al Parlament per intentar fer el salt a la Generalitat. Però els socialistes saben que només ho poden aconseguir si el Procés queda enterrat i es trenca el bloc independentista, cosa que obriria la porta a nous jocs d'aliances al país. La voluntat de superar "deu anys de decadència", doncs, va més enllà del rebuig a l'autodeterminació: és la via per tornar al poder. I la manera que Salvador Illa va idear per fer-ho va ser l'anomenat govern alternatiu, un instrument per donar visibilitat a les propostes del PSC, fiscalitzar l'acció del Govern i allunyar el debat polític de la qüestió nacional.

El govern a l'ombra, inspirat en el que l'any 2000 va impulsar Pasqual Maragall i que erigeix els diputats socialistes en consellers alternatius, va complir mig any dilluns passat. El seu balanç durant aquest temps es tradueix en 12 reunions i 25 iniciatives aprovades, entre informes sectorials, plans estratègics, proposicions de llei o propostes de pactes de país. "La intenció era marcar el Govern, fer-ne un seguiment crític i presentar la nostra alternativa, i això és el que hem anat fent", reivindica la portaveu del PSC, Alícia Romero. La majoria de la feina feta fins ara, però, no ha tingut un resultat pràctic més enllà dels documents publicitats. "No tenim capacitat de tirar-los endavant perquè no estem al Govern, però totes les iniciatives estan analitzades econòmicament i demostren un treball rigorós i seriós", defensa Romero.

Les propostes, emmarcades en un pla de govern que es contraposa a l'aprovat per l'executiu de Pere Aragonès, aborden temes eminentment sectorials que van des de la sortida de la pandèmia als fons europeus, l'educació de 0-3 anys, les energies renovables, la violència masclista o la seguretat, un dels temes estrella del PSC per reivindicar-se com a partit d'ordre. Malgrat l'escàs recorregut legislatiu, sí que hi ha hagut accions amb efectes polítics significatius. Els d'Illa han portat al Parlament qüestions que tensen el Govern, com el diàleg amb l'Estat o l'ampliació de l'aeroport del Prat, i han provocat que ERC i JxCat (i també la CUP) es dividissin en diverses votacions al ple. Una estratègia buscada, admeten diverses fonts al partit, per evidenciar les discrepàncies i la inestabilitat a la Generalitat i dinamitar la dinàmica de blocs a la cambra. "Si tens un Govern dividit, hi poses cullerada", afirma un càrrec socialista. "Ells ja estan dividits, nosaltres només posem l'esquer", afegeix un diputat.

La reiterada mà estesa d'Illa a Aragonès, especialment amb l'oferta de pactar els pressupostos, va en aquesta direcció. Més enllà de projectar una imatge d'oposició responsable, fugint de la bronca permanent que va practicar Cs les dues últimes legislatures, l'objectiu és trencar la unitat independentista. I, tot i que el president manté el veto als socialistes, fonts del partit veuen el pacte amb els comuns pels comptes com una "victòria". "Ja no hi és a la CUP i això és positiu", apunten, i afegeixen que això marca un precedent perquè, amb el temps, el PSC acabi entrant al joc de la governabilitat. La força que els dona ser el primer partit amb 33 diputats, de fet, ja ha portat ERC i Junts a seure amb els d'Illa per intentar desbloquejar abans d'acabar l'any la renovació d'òrgans clau com la Corporació Catalana de Mitjans, el Consell de Garanties Estatutàries o les sindicatures de Greuges i Comptes.

Els 4.000 quilòmetres d'Illa pel territori

La valoració positiva que fa el PSC de la promoció del seu projecte alternatiu contrasta amb la que en fan a Palau. Fonts governamentals veuen una "sobreactuació" dels socialistes amb l'executiu a l'ombra i consideren que no està tenint "cap transcendència" a banda de "fotos i un logo". "Més enllà de l'eslògan, el que fem és estar allà on passen les coses", repliquen des del grup a l'oposició, i destaquen en aquest sentit la hiperactivitat que els consellers alternatius estan tenint arreu del territori. Illa, per exemple, ja ha fet més de seixanta visites en diferents punts de Catalunya des de l'inici de la legislatura –sumant uns 4.000 quilòmetres en desplaçaments pel país– i ha mantingut una setantena llarga de reunions amb organitzacions, entitats, empreses, patronals i sindicats de tot tipus. "És ben rebut tant per un botiguer com per representants de l'Íbex, tant al passeig de Gràcia com a la Mina", il·lustra un diputat. A falta d'enquestes electorals recents, el PSC confia que la seva estratègia es tradueixi en vots, però sobretot que contribueixi a acabar amb el Procés i poder així sortir de l'ombra.

stats