Parlament
Política 28/03/2023

El Parlament reclama a un diputat de Vox que torni els diners del viatge per la comissió Pegasus

Tarradas es va desplaçar a Madrid amb la comitiva de diputats catalans però va deixar la seva cadira buida per criticar la reunió

3 min
Jorge Buxadé i Alberto Tarrades el passat 20 de març fent una atenció els mitjans

BarcelonaLa mesa del Parlament demana explicacions al diputat de Vox Alberto Tarradas per haver-se apuntat al viatge institucional de diversos diputats a Madrid per participar en una comissió sobre l'espionatge de Pegasus i després no haver-hi assistit. Fonts de l'òrgan rector del Parlament expliquen que la cambra va sufragar les despeses de Tarradas i, per tant, li reclamen que justifiqui el viatge i la seva inassistència a l'acte o bé que torni els diners. La mesa ha pres aquesta decisió després de rebre aquest dimarts un escrit de la comissió Pegasus en què se'ls informa que el diputat d'extrema dreta no va participar en la trobada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els representants dels grups parlamentaris catalans van ser convidats a participar en una sessió conjunta a Madrid el 20 de març amb els membres de la comissió del Parlament Europeu que investiguen l'ús de programes espia. Per part de la resta de partits del Parlament, van assistir a la comissió Josep Maria Jové (ERC), Albert Batet (JxCat) i Montserrat Vinyets (CUP), com a part de la mesa de la comissió; i Òscar Aparicio (PSC), Marta Vilalta (ERC), Josep Rius (JxCat), Xavier Pellicer (CUP) i Lucas Ferro (En Comú Podem).

Vox no es va amagar d'haver faltat a la reunió, sinó que el mateix 20 de març ja va exposar que havia optat per deixar la cadira buida a les comissions. En una nota de premsa publicada el mateix dia de la comissió, van treure pit d'haver abandonat la comissió al considerar-la un "circ". L'eurodiputat Jorge Buxadé –que tampoc va ser a cap de les trobades en què participessin diputats independentistes– va assegurar en declaracions als mitjans que considerava la comissió una "campanya organitzada pel separatisme per fer-se la víctima", i va lamentar que el govern espanyol hagués participat en aquesta "farsa" en lloc de defensar fer "més espionatges", especialment el 2017.

En declaracions als mitjans aquest dimarts, el portaveu del grup parlamentari de Vox al Parlament, Joan Garriga, ha defensat que Tarradas va "reunir-se amb eurodiputats" i també va ser al Congrés "tractant" la qüestió de Pegasus, encara que no participés en el "cercle separatista per criminalitzar l'Estat". "Ens crida l'atenció que una mesa que discrimina la nostra formació política es preocupi per un bitllet d'AVE", ha recalcat. Per la seva banda, el diputat dels comuns David Cid ha qüestionat el comportament de Tarradas en una roda de premsa en què li ha reclamat que torni els diners: "El Parlament no és un xiringuito de Vox".

Es cancel·la la compareixença de la comissió de defensa del Congrés

La petició d'explicacions de la mesa coincideix amb una nova cancel·lació de la compareixença de la comissió de defensa del Congrés que s'havia de produir aquest dimarts al comitè de l'Eurocambra. La reunió amb els membres de la comissió del Congrés de Diputats s'havia de fer aquest matí, ja que en la missió de la setmana passada a Madrid els eurodiputats no van poder reunir-se amb els diputats al Congrés tot i haver esperat durant dues hores que hi hagués un recés en la moció de censura. En aquesta ocasió, la trobada s'ha posposat pels problemes tècnics amb els serveis d'interpretació del Parlament Europeu. El president del comitè, Jeroen Lenaers, ha expressat que el fet d'haver-la de suspendre per aquests motius li provoquen "vergonya".

Aquest és només un nou entrebanc dels que ha tingut la comissió del Parlament Europeu, que ja va protestar pel fet que ni el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ni cap ministre s'hagi volgut reunir amb ells. Els eurodiputats encarregats de portar a terme la investigació han denunciat reiteradament la manca de col·laboració de l'Estat per aclarir el cas Pegasus i també el Catalangate, que va afectar una seixantena de polítics i activistes independentistes.

stats