POLÍTICA
Política 19/02/2014

El Pacte pel Dret a Decidir es compromet en un document a centrar-se en la defensa de la consulta

Els integrants del Pacte Nacional pel Dret a Decidir consensuen un document que defensa que el procés polític s'ha de basar en la cohesió social del país evitant la divisió, i la necessitat de mantenir una actitud positiva i propositiva en totes les activitats que es facin en el marc del pacte

O. March / M. Colomer
2 min
Segona reunió al Parlament del Pacte Nacional pel Dret a Decidir / MANOLO GARCÍA

BarcelonaTota la carn a la graella en defensa del dret a votar en la consulta del 9 de novembre el futur polític de Catalunya, al marge de l'opció de vot que defensi cadascun dels actors en el referèndum. Aquest és un dels punts destacats del document de dues pàgines que han consensuat els integrants del Pacte Nacional pel Dret a Decidir (PNDD), que s'han reunit aquest dimecres per segona vegada al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El document fa explícit que totes les organitzacions representades en el PNDD es comprometen a centrar tota l'activitat de campanya relacionada amb el procés d'autodeterminació en l'exercici del dret a decidir "com a expressió de la voluntat àmpliament majoritària del nostre poble i com a repte a assolir, obviant qualsevol debat sobre el sentit del vot". Això és, la formalització del clam popular "volem votar", al marge de l'opció que prenguin davant les urnes, per posar l'accent així en el que genera veritable consens al país, que és la voluntat de ser consultats. El document també recull el compromís amb la 'Catalunya un sol poble' evitant divisions que poguessin debilitar la cohesió social del país.

Positivisme, civisme i "no a la vulgaritat"

A més, el document titulat "Criteris i suggeriments per a les iniciatives al voltant del Pacte Nacional pel Dret a Decidir" insta a plantejar qualsevol activitat sobre la consulta "des del civisme, pedagògicament i mantenint un alt nivell de cultura: no a la vulgaritat".

Els integrants del Pacte també expliciten el compromís de totes les organitzacions que en formen part de fer tota l'activitat de campanya amb un to positiu i propositiu evitant la desqualificació dels adversaris del procés polític. A més, totes les entitats que en formin part elaboraran un pla d'acció "propi de cada organització" en defensa de la consulta, i defugiran grans actes nacionals per reforçar així la capacitat de capilaritat que dóna el fet que ja s'hi hagin adherit 1.500 entitats territorials i sectorials.

Com operar?

El document recomana que la convocatòria d'activitats relacionades amb el Pacte "s'adreça als àmbits més allunyats de la preocupació del futur del país", a més d'instar a fer "propostes atractives i adequades a la sensibilitat de les persones" a les quals es divideix.

També recomana crear sinergies amb els ajuntaments adherits al Pacte, potenciar activitats lúdiques i festives que contribueixin a un "ambient convivencial positiu", a més d'activitats cíviques de pedagogia activa, treball en grup i conferències per aprofundir en la informació. Cada entitat haurà de buscar la seva forma de finançament de les activitats. El document explicita que les indicacions que recull "vinculen a tots els actes organitzats en el marc del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, però no a altres actes que les diverses entitats organitzin".

stats