El PDECat promet que projectarà "el llegat de Convergència" cap al segle XXI

Mas critica que si es vol aconseguir una Catalunya lliure "no hi pot haver competicions" sobre quin partit "s'ho creu més"

2 min
La cap de llista del PDeCAT a les eleccions, Àngels Chacón, en l'acte de final de campanya del partit al Recinte Modernista de Sant Pau

Si Convergència va gestionar la Generalitat durant gairebé tres dècades, el PDECat s'emmiralla en els seus antecessors per portar la seva herència política a dins el Parlament. "Bon govern" és una promesa que ha ressonat en bona part de la campanya del PDECat i aquest divendres també ha sigut un dels principals missatges dels postconvergents. Des del recinte modernista de l'Hospital de Sant Pau –el mateix lloc on van començar la campanya–, Àngels Chacón ha assegurat que projectaran "el llegat" de Convergència cap al segle XXI. Després de 15 dies que han servit al partit per passar de no aparèixer a les enquestes a tenir possibilitats d'entrar al Parlament, Chacón s'ha dirigit directament als indecisos afirmant que el vot pel PDECat val per tres: per consolidar "la majoria independentista", per tenir un "bon govern" i per "frenar que la CUP" pugui "condicionar el pròxim executiu. Encara ha sigut més explícit l'expresident Artur Mas, que ha interpel·lat els que encara no tenen el seu vot decidit apuntant que "el seient el continuarà ocupant algú" i, per tant, ha fet una crida a "anar a votar", encara que sigui "per apostar per un partit amb qui no es coincideixi plenament".

Un Mas que tot i que no ha anat presencialment a cap acte del PDECat –diu que "vol subratllar el seu paper institucional"– ha afirmat que no només s'ha quedat al partit, sinó que també el votarà. Ho farà, segons ha argumentat, perquè és l'única formació que veu capacitada per "aixecar les crisis del país". Quan ha acabat de parlar l'expresident –que ha multiplicat la seva presència en l'últim tram de la campanya del PDECat–, ha sigut el torn de Chacón, que tot seguit ha deixat anar una crítica dirigida a JxCat: "Nosaltres no ens avergonyim del nostre president Mas".

Més enllà de reivindicar la bona gestió, les crítiques als altres partits sobiranistes també han tingut el seu moment en l'acte final de campanya del PDECat. Aquest divendres ho ha verbalitzat Mas, que, referint-se als dards creuats entre formacions independentistes, ha afirmat que si es vol aconseguir una Catalunya lliure, "no hi pot haver competicions" sobre quin partit "s'ho creu més". És per això que ha recordat que ell sempre "s'ha mostrat a favor de vestir projectes unitaris" i ha vist com la unitat del sobiranisme "s'anava esquerdant".

El mentrestant del PNB

Aquest divendres al matí, abans de l'acte final de campanya, el PDECat ha comptat amb el suport públic d'Aitor Esteban, portaveu al Congrés del PNB. Cachón ha aprofitat l'ocasió per refermar la "centralitat política i social" per evitar "confondre" l'independentisme amb les polítiques d'esquerra. "Una gran part de l'independentisme virava cap a l'esquerra i aquest tripartit d'esquerres independentista, format per JxCat, ERC i la CUP, ha de quedar compensat d'alguna manera", ha assegurat en l'acte, que ha sigut telemàtic. Per defensar les línies mestres del PDECat –independència, però gestionar el mentrestant– la figura d'Esteban els ha anat com anell al dit. El portaveu del PNB al Congrés ha recordat que aposta per la independència del País Basc, però també defensa la gestió "del dia a dia". "Vull una solució per a Catalunya. M'agradaria veure una Catalunya independent, però calen alternatives serioses", ha sentenciat. A diferència dels nacionalistes bascos, però, que compten amb els socialistes al govern, el Partit Demòcrata també s'ha compromès en aquesta campanya a no forjar aliances amb el PSC.

stats