Pedro Sánchez preveu reconèixer l'estat palestí abans del juliol

El president espanyol vol que els socis europeus se sumin a la iniciativa

ARA
2 min
Pedro Sánchez i Yolanda Díaz ahir en un acte a Madrid.

BarcelonaEl govern espanyol del PSOE i Sumar reconeixerà l'estat palestí abans del juliol. Pedro Sánchez s'hi va comprometre en el debat d'investidura i ara ja hi posa data. Així ho ha explicat en una conversa amb periodistes durant la gira que fa aquesta setmana per l'Orient Mitjà, amb parades a Jordània, l'Aràbia Saudita i Qatar, segons publiquen diversos mitjans i recull l'agència Efe.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez s'ha mostrat convençut que en els pròxims mesos es produiran canvis en l'escenari internacional que facilitaran que més països se sumin al reconeixement, especialment en el conflicte entre Hamàs i Israel i a les Nacions Unides. De fet, aquesta ha estat l'aposta del govern espanyol des del principi: que el reconeixement es faci a escala europea i que això ajudi a trobar una resolució al conflicte. Així ho va expressar en una reunió a Brussel·les amb els presidents d'Irlanda, Malta i Eslovènia, on els dirigents d'aquests països es van comprometre a seguir els passos d'Espanya en aquest sentit si es considerava positiu i les circumstàncies acompanyaven.

No cal aval parlamentari

Perquè Espanya reconegui formalment l'estat palestí caldrà que ho aprovi el consell de ministres. No és necessari que el Congrés hi voti a favor, tot i que el govern sí que haurà de donar explicacions davant del poder legislatiu.

En la gira d'aquesta setmana Sánchez intercanviarà opinions amb països àrabs per conèixer de primera mà la seva posició en el conflicte i què hi pot aportar Espanya. També defensarà un alto el foc per posar fi a la catàstrofe humanitària a Gaza i impulsar una conferència de pau en favor de la solució dels dos estats, a més d'exigir que tots els ostatges que reté Hamàs siguin alliberats.

D'altra banda, no està previst que en la reunió amb el príncep hereu saudita, Mohammad bin Salman, el president espanyol abordi la decisió del grup STC d'adquirir el 9,9% de Telefónica, a la qual cosa l'executiu espanyol va respondre anunciant que comprarà el 10% de la companyia per preservar la seva capacitat estratègica.

stats