30/12/2014

Podem perfila els nous líders que muscularan el partit a Catalunya

2 min
Pablo Iglesias va omplir el 21 de desembre el Pavelló de la Vall d’Hebron, una demostració del vigor de Podem a Catalunya.

BarcelonaPodem perfila la seva musculatura municipal, enfortit per les enquestes -l’últim sondeig del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) pronosticava la seva victòria en unes eleccions generals a Catalunya- i impulsat pel magnetisme de Pablo Iglesias, que ja ha calibrat a Barcelona el potencial de la formació. Iglesias sap que a Catalunya hi ha un viver de vots rellevant, que pot esgarrapar fins i tot sense assumir cap compromís en clau sobiranista. I, en el procés per confeccionar una estratègia coherent i unitària, el partit ha posat fil a l’agulla per definir l’estructura municipal a tot l’Estat. Fins dimecres es podran votar les candidatures per triar les direccions locals del partit -secretari general i membres de cada consell ciutadà-, un pas que es fa en 770 municipis de l’Estat, incloses una vuitantena de poblacions catalanes. Aquest divendres s’han de conèixer quines candidatures lideraran Podem a l’esfera municipal. Seran les noves cares del partit.

Podem compta amb 125 cercles a les quatre demarcacions catalanes -grups locals, segons el vocabulari de la formació-, uns nuclis a partir dels quals es teixeix la malla del partit. La direcció estatal ha renunciat a participar amb la seva marca en les eleccions municipals del 24 de maig, però això no vol dir que Podem es desentengui dels comicis. El partit necessita tenir una estructura orgànica al territori per empènyer llistes d’agrupacions d’electors o per apadrinar-ne d’altres més madures, com Guanyem a Barcelona.

Les llistes oficialistes

A la capital catalana l’equip de Pablo Iglesias ha avalat la candidatura Esclar que Podem, encapçalada per Marc Bertomeu. A l’equip de Bertomeu hi ha membres del consell ciutadà estatal, com Beatriz Rilova i Raimundo Viejo, tots dos pròxims a Iglesias. Precisament, el suport a aquesta candidatura ha generat malestar en alguns cercles de barri de Podem a Barcelona, que s’han sentit apartats de la llista oficialista tot i haver participat en el treball assembleari dels últims mesos. “Com que no només hi ha persones del cercle, interpretem que aquesta candidatura [Esclar que Podem] és més plural i oberta a la ciutadania”, exposa a l’ARA Beatriz Rilova, portaveu del partit a Barcelona. La direcció de Podem també ha avalat llistes amb el mateix paraigua a Tarragona, Terrassa i l’Hospitalet.

A la capital catalana hi ha quatre candidatures amb aspiracions de liderar el partit, incloent-hi l’encapçalada per Bertomeu. L’atomització de Podem ha provocat, de fet, que s’hagin presentat fins a 88 candidatures, tot i que la majoria són opcions personals, no candidatures senceres que permetin triar el secretari general i els 25 membres del consell ciutadà. A Barcelona hi ha 8.500 ciutadans inscrits per participar en les primàries, que es faran amb el format de llistes obertes.

Quan hagi finalitzat el procés per definir els consells ciutadans municipals, Podem començarà a construir l’estructura per presentar-se a les eleccions al Parlament, que encara no tenen data. Aquesta fase d’articulació autònomica es tancarà el 14 de febrer, segons el calendari plantejat per la formació, que assegura que està “preparada” en cas d’avançament electoral” a Catalunya.

stats