Política 03/03/2015

CiU i ERC quedarien lluny de la majoria absoluta, segons una enquesta d''El Periódico'

Podem queda per sota de les expectatives (10-11 escons) i Ciutadans experimenta un espectacular creixement (23-24)

Ara
2 min
El president Artur Mas va protagonitzar ahir un col·loqui al Cercle d’Economia en què va defensar que la incertesa més gran la genera no decidir el futur del país.

BarcelonaQuan falten set mesos per a les eleccions del 27 de setembre, el sobiranisme perd pistonada, segons que constata una enquesta de l'institut GESOP per a 'El Periódico'. Segons el sondeig, CiU i ERC quedarien, per primer cop des del 1984, lluny de la majoria absoluta. CiU passaria dels seus 50 escons actuals a una forquilla d'entre 32 i 33, i ERC passaria dels 21 als 27 o 28. Els casos de corrupció i els desacords entre Artur Mas i Oriol Junqueras que han refredat el procés expliquen el mal resultat. La majoria absoluta l'obtindrien comptant amb el suport de la CUP, que passaria dels seus 3 escons actuals a una forquilla d'entre 9 i 10.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La gran revelació de l'enquesta és Ciutadans. Propulsat per unes bones expectatives també a nivell espanyol, el partit d'Albert Rivera passaria dels 9 escons que té ara a 23 o 24 i seria, amb claredat, la principal força unionista. El PP passaria de 19 a 12 o 13, i el PSC, de 20 a 10 o 11. Segons GESOP ni Podem irrompria amb la força esperada ni ICV-EUiA en pagaria, per tant, els plats trencats en excés. La formació de Pablo Iglesias entraria al Parlament amb 11 o 12 escons i la de Joan Herrera passaria de 13 a 8 o 9.

Pel que fa al futur del procés, el 51,6% dels enquestats considera que s'està "desinflant" arran de la pugna entre CiU i ERC. Al mateix temps, un 43,8% pensen que Unió i Convergència es porten entre "molt malament i fatal", i un 48,3% pensa que a pesar d'això els dos partits aniran junts a les eleccions del 27-S.

Congrés dels Diputats

L'enquesta també fa una projecció d'escons a Madrid. Les eleccions les guanyaria CiU amb 10 diputats –ara en té 16–, amb Podem trepitjant-li els talons amb 9 representants. ERC n'aconseguiria entre 7 i 8, amb una crescuda notable respecte els 3 escons actuals. Ciutadans irrompria amb 7 diputats i quedaria per davant del PP, que passaria d'11 a 6. El PSC perdria fins a 9 representants –de 14 a 5-6–, mentre que ICV-EUiA es quedaria amb un representant. La CUP n'aconseguiria també un.

stats