Política 08/05/2019

'Persistim i guanyarem': el lema de campanya de la llista de Puigdemont, Comín i Ponsatí el 26-M

La campanya de JxCat es basarà en "internacionalitzar el Procés" i "denunciar la repressió"

Núria Orriols
2 min
"Persistirem i guanyarem": el lema de campanya de la llista de Puigdemont, Comín i Ponsatí el 26-M

Barcelona"Persistim i guanyarem". Aquest és el lema de la candidatura de JxCat - Lliures per Europa encapçalada per l'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí a les eleccions europees. "L'objectiu de l'exili és persistir i lluitar pels drets civils del poble català, i per això es presenten en aquestes eleccions", ha afirmat Aleix Sarri, director d'aquesta campanya electoral. Sarri, que ha presentat el cartell amb la diputada de JxCat Aurora Madaula, ha afegit que la meta d'aquests comicis no és "guanyar vots" sinó utilitzar l'exili com a "plataforma" per internacionalitzar el Procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, Sarri també ha recordat les "victòries" del Procés a l'exterior, en el camp judicial, com la negativa d'Alemanya i Bèlgica a acceptar les extradicions de Puigdemont i dels exconsellers. Per la seva banda, Madaula ha remarcat que l'objectiu de la campanya és defensar "el dret a l'autodeterminació" de Catalunya i la "fi de la repressió".

JxCat també donarà valor a la "unitat" durant la campanya que consideren que visualitza la candidatura de Puigdemont amb l'exconseller Toni Comín, diputat d'ERC, com a número dos.

La "furgo papereta"

Una de les conseqüències de la impugnació de la candidatura de Puigdemont és que no s'ha pogut enviar la tramesa electoral a tots els domicilis. "Estem en desigualtat de condicions", asseveren fonts de JxCat, que expliquen que el procés de recursos contra la decisió de la Junta Electoral Central ha comportat que fins ahir dimarts "a les dotze de la nit" no tinguessin llum verda per a les paperetes.

Per resoldre-ho, està previst que JxCat organitzi una furgoneta que recorrerà el territori per repartir les butlletes electorals: seran els diputats de JxCat al Parlament, al Congrés i al Senat els que s'encarregaran de fer-ho. Sí que hi haurà, però, unes 600.000 paperetes que s'enviaran directament a domicili a les ciutats metropolitanes. Als municipis de menys de 15.000 habitants, la tramesa electoral es farà manual i juntament amb les paperetes dels comicis municipals.

Votants a l'Estat?

D'altra banda, JxCat també espera rebre vots de la resta de l'Estat –a les eleccions europees és circumscripció única–, i per això també faran un acte a Madrid i tenen previst fer-ne altres allà on els ho demanin. Segons expliquen fonts de la candidatura, han tingut peticions a les Illes Balears i també demanda per ser apoderats en comunitats com Andalusia. Un dels punts febles de la candidatura, de fet, és no tenir aliats a l'Estat per presentar-s'hi en coalició –abans ho feia amb el PNB–, una qüestió que els de Puigdemont volen resoldre intentant captar vot per a l'expresident fora de Catalunya. Per aquest motiu, a la resta de l'Estat la cara de Puigdemont serà a les butlletes.

"Volem captar el vot també d'aquells ciutadans espanyols que estan en contra de la repressió, els que entenguin que la millor manera de donar un toc d'atenció a l'Estat és votar Puigdemont", consideren fonts de JxCat.

stats