Política 04/10/2017

Podem proposa a Puigdemont i Rajoy que trobin una figura que faci de mediadora per facilitar el diàleg

El PP rebutja la iniciativa i reitera que el president de la Generalitat ha de renunciar a la DUI

Ot Serra
3 min
Pablo Iglesias i Xavier Domènech, moments abans de reunir-se amb ERC, PDECat, PNB i Compromís al Congrés

MadridPodem proposa que una persona, o un equip de persones, faci de mediadora entre la Generalitat i el govern espanyol perquè s'asseguin a dialogar per resoldre el conflicte català. En roda de premsa al Congrés, el secretari general de la formació lila, Pablo Iglesias, ha explicat que ha parlat personalment amb Carles Puigdemont i Mariano Rajoy i que no han declinat la iniciativa. Tal com ha apuntat Iglesias, l'objectiu és que trobin una persona o un grup de persones "de confiança per a les dues parts" perquè es pugui arribar a una entesa. Fonts de la Moncloa, però, han informat aquesta tarda que el que ha de fer el president de la Generalitat és retirar la DUI i tornar als "canals ordinaris" dins la Constitució. "No es pot tractar amb qui planteja un xantatge tan brutal a l'Estat", han apuntat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La situació és preocupant", ha subratllat Iglesias, després que aquest matí el seu grup al Congrés s'hagi reunit amb ERC, PDECat, PNB i Compromís per abordar la situació catalana. Per la seva banda, el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha explicat que també s'ha contactat amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, perquè traslladi la iniciativa al PSOE. El cap de files de Catalunya en Comú ha assenyalat la necessitat que hi hagi un procés de "desescalada" en el conflicte entre les dues parts. ERC i PDECat assumeixen la proposta de Podem.

Iglesias ha considerat que la mediació que s'ha de produir és "la que ells acordin", preguntat per si aquesta figura ha de ser internacional o no. "No posem línies vermelles", ha apuntat. El posicionament de Podem arriba després que els últims dies els seus dirigents repetissin que el PP està "inhabilitat" per governar i per buscar una solució per Catalunya. Per això, havien demanat els últims dies que el PSOE liderés una moció de censura contra Rajoy. Sobre aquesta qüestió, Iglesias ha negat que la iniciativa sigui incoherent amb el que havien estat defensant i ha reiterat que el seu partit no s'oposarà a qualsevol via de diàleg que pugui sorgir, vista la "gravetat" de la situació.

ERC considera que el PP no fa "bon servei"

Les forces independentistes han saludat la proposta com a mesura per rebaixar l'escenari de tensió. En declaracions als mitjans, el portaveu d'ERC, Joan Tardà, ha conegut la negativa del PP i ha assegurat que no fa "bon servei", tenint en compte les posicions polaritzades d'ambdues parts. De la seva banda, fonts del PDECat han apuntat abans de saber l'oposició de Rajoy que calia veure quin "recorregut" tenia la iniciativa. En cas que tirés endavant, des de la formació sobiranista han assegurat que la trobada s'hauria de produir abans de dilluns i que obriria un "escenari diferent" a la DUI. Per part del PSOE, fonts socialistes han traslladat a l'ARA que la seva via de diàleg es limita a la comissió d'estudi que van presentar al Congrés.

La d'aquest dimecres ha sigut la segona reunió de Podem amb els partits partidaris del dret a decidir, després que fa dos caps de setmana se celebrés l'assemblea de càrrecs electes a Saragossa amb l'objectiu d'expressar el rebuig a les polítiques del PP i l'aposta per un referèndum pactat a Catalunya. A la 'Taula de partits per la llibertat, la fraternitat i la convivència' hi han assistit com a observadors la copresidenta del Partit Verd Europeu, Monica Frassoni; el vicepresident de l'Esquerra Unificada Europea a l'assemblea parlamentària del Consell d'Europa, Andrej Hunko; el copresident de Die Linke, Bernd Riexinger, i la membre de La França Insubmisa Virigile Nassiet. A més, també han pres part en la trobada el secretari d'organització de la UGT, Rafael Espartero, i el de CCOO, Fernando Lezcano.

stats