LA LEGISLATURA, BLOQUEJADA
Política 29/04/2018

El pla D per a la investidura fa aflorar les diferències dins de JxCat

La direcció del PDECat reclama que el nou candidat sigui avalat per tots els diputats del grup

Xavi Tedó
2 min
Reunió del grup parlamentari de JxCat a Berlín presidida per Puigdemont el 18 d’abril passat.

BarcelonaEl doble revés contra la investidura de Carles Puigdemont ha fet aflorar la necessitat de nomenar un candidat alternatiu si l’objectiu no és tornar a les urnes. La determinació del govern espanyol a impedir sigui com sigui que el president pugui ser investit va motivar que divendres Junts per Catalunya (JxCat) anunciés que no pensa desobeir les resolucions del Tribunal Constitucional (TC) per evitar comprometre la mesa del Parlament. I aquest nou escenari no estarà exempt de tensions internes. El nomenament d’un candidat alternatiu -el famós pla D- que hauria de desbloquejar, ara sí, la legislatura va posar de manifest ahir les divergències en el si de la formació independentista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PDECat, que fins ara havia jugat un rol secundari davant el nucli de confiança del president a l’exili, ahir va aixecar la veu i va reclamar que tots els diputats de JxCat han d’avalar el nom del quart candidat a la investidura. Altres dirigents del partit que no formen part de la direcció, però, segueixen apostant perquè sigui Puigdemont qui nomeni el seu relleu. La portaveu del PDECat, Maria Senserrich, va ser l’encarregada d’obrir la caixa dels trons. En una entrevista a l’ACN va advertir que cal que els 34 diputats de JxCat avalin el nom del quart candidat a la investidura, i va insistir que cal escoltar “totes les veus” del grup parlamentari, incloent-hi les dels seus presos polítics, que van enviar una carta a Puigdemont instant-lo a formar govern. Senserrich va demanar que la formació dialogui internament però també amb ERC, la CUP i els comuns: “No podem anar tancant portes al món sobiranista; la gent no ens ho perdonaria”, va subratllar. Així mateix, la portaveu del PDECat es va mostrar també partidària de no forçar l’aprovació de la reforma de la llei de la presidència que impulsa JxCat per no posar en “risc” més persones. El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) va dictaminar dijous que la investidura a distància va contra l’Estatut i la Constitució.

Crítiques a Senserrich

Les reaccions a les paraules de la portaveu del PDECat no es van fer esperar i l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va avisar en una piulada al seu compte de Twitter que la decisió és competència exclusivament de Puigdemont. “Si hi ha d’haver un candidat ha de ser Puigdemont o qui digui Puigdemont. I naturalment tindrà tot el suport de tot el grup parlamentari. Llevat que es vulgui anar a eleccions”, va afirmar en un missatge ben clar.

Més contundent encara va ser l’expresident de l’ACM, Miquel Buch, que va sentenciar també en una piulada que no se sent “representat per la direcció d’un partit que la mateixa setmana que exigeix un govern al president Carles Puigdemont l’amenaça amb qui ha de ser el candidat”.

El coordinador organitzatiu del PDECat, David Bonvehí, va mirar de posar pau remarcant la legitimitat i el suport del partit a Puigdemont. Amb tot, va validar la demanda de Senserrich de “consensuar” les decisions amb els diputats i presos del PDECat: “La paraula consens és noble i legítima, tothom que coneix la direcció del PDECat sap que ni amenaça ni imposa”, va sentenciar.

stats