Política 28/12/2020

Podem apartarà de les llistes del 14-F la guanyadora de les primàries, Noelia Bail

La pugna entre comuns i Podem pel número 1 per Tarragona es podria decantar pel partit de Colau

Mireia Esteve
4 min
Noelia Bail, en una imatge d'arxiu

BarcelonaPodem apartarà de les llistes del 14-F l'exsecretària general del partit Noelia Bail, guanyadora a més de les primàries per encapçalar la llista del partit lila. L'argument és l'expedient obert arran d'almenys una denúncia interna contra l'exlíder de la formació per la seva gestió al capdavant de Podem Catalunya. Bail va ser la més votada a les primàries que el partit va celebrar al maig per triar els seus candidats a les eleccions del 14-F, però segons ha pogut saber l'ARA, la comissió de garanties va resoldre la setmana passada que aquest expedient és "incompatible" amb optar a assumir un càrrec públic i, per tant, a formar part d'unes llistes al Parlament en representació del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La comissió ha adoptat aquesta mesura cautelar a l'espera que es resolgui l'expedient de forma definitiva. Un procés que arrenca d'almenys una denúncia que es va presentar al febrer, quan Bail es va veure obligada a deixar el càrrec de secretària general perquè 21 dels 34 membres del seu consell ciutadà van reclamar a l'executiva estatal que s'escollís una nova direcció catalana. La denúncia se centraria almenys en el traspàs d'informació que va fer Bail quan va deixar de ser secretària general.

Fonts de la direcció consultades per l'ARA es desvinculen de la decisió i remarquen que la denúncia es va presentar abans que ells arribessin al càrrec -el nou consell de coordinació es va constituir al juny- i que l'actual comissió de garanties el que ha fet ara és tramitar les denúncies que havien quedat pendents. Ara bé, diumenge va ser la direcció la que va suspendre de militància l'exsecretària general com a mesura cautelar, tal com ha apuntat La Vanguardia, i dilluns ja no se la va permetre participar en el Consell Ciutadà que havia de validar les llistes. Per la seva banda, Noelia Bail no ha volgut valorar la decisió.

Ara bé, més enllà de la decisió de la comissió de garanties, segons diverses fonts consultades, les negociacions entre els comuns i Podem per la llista de coalició no preveien incorporar Bail entre els cinc primers llocs de la llista i optaven per l'actual diputat i portaveu de Podem Catalunya, Lucas Ferro -que va quedar en segon lloc a les primàries de Podem-, perquè fos qui ocupés el número quatre de la candidatura per Barcelona. Tot i que des del partit lila no ho donaven per fet, sí que hi obrien la porta per una qüestió de "paritat". És a dir, pensaven en Ferro per a un dels llocs que han d'ocupar homes, però no en Bail per a un dels que han d'ocupar dones. Fonts dels comuns apuntaven que Bail no generava prou consens per estar en llocs de sortida. Ara, però, quedarà directament fora de la llista.

El cert és que hi ha poca afinitat entre Bail i els comuns -fruit de discrepàncies organitzatives i polítiques, com va ser l'aprovació dels pressupostos-, però també amb l'actual cúpula de Podem, encapçalada per Conchi Abellán -del sector oficialista de Pablo Iglesias-. Al juny, Bail i Abellán van competir en les primàries que el partit va fer per triar una nova coordinadora general -ja ho havien fet en les primàries per a les llistes al Parlament-. Va ser quatre mesos després que el partit destituís Bail del càrrec arran de la denúncia que va interposar més de la meitat de l'executiva, que no compartia el rumb de la seva direcció. Actualment, Noelia Bail forma part del consell ciutadà de Podem.

Aquesta vegada la causa és un expedient intern, però no és el primer cop que el resultat d'un procés de primàries no es trasllada a les llistes electorals. Ja va passar, per exemple, en les eleccions generals de l'abril, en què Óscar Guardingo va guanyar les primàries, però no va estar ni entre els deu primers llocs de la candidatura. En canvi, a l'actual diputada al Congrés Mar García Puig se li va assignar el número 3 i Podem va argumentar el moviment per qüestions de paritat. Aleshores, doncs, es reservava un lloc a una dona però no es podia garantir a un home, a diferència del cas actual. Guardingo va renunciar a formar part de la llista.

La pugna per Tarragona

Fa tres setmanes que Catalunya en Comú ha acabat el seu procés de primàries per elaborar les llistes per a les eleccions del 14-F -es va presentar una sola candidatura per demarcació configurada per la mateixa direcció- i des de ja fa dies negocia amb Podem la coalició. Hi ha converses entre totes dues formacions per configurar la candidatura, però també per parlar del programa electoral. Una de les incògnites que encara quedava per resoldre és qui lideraria la llista per Tarragona, un dels punts de fricció de les converses dels últims dies.

Fins ara, l'acord no escrit entre les dues formacions deia que la llista de Tarragona la liderava una persona de Podem -perquè a la resta de demarcacions ja ho feien membres dels comuns o d'ICV-. El 2017 la va encapçalar l'actual diputada Yolanda López. Per al 14-F, la formació lila havia tornat a proposar López com a número 1, però aquesta vegada els comuns han volgut batallar també el lideratge d'aquesta candidatura i havien proposat que l'encapçalés el regidor de Movem Tortosa Jordi Jordán, que ja es va presentar a les primàries dels comuns.

Fonts de Podem consultades admetien fa uns dies que Jordán genera anticossos entre la seva militància a les comarques tarragonines i no el veien com una persona aglutinadora. En canvi, des dels comuns remarcaven el "perfil potent" que té Jordán per liderar la llista després que optés a l'alcaldia de Tortosa. A hores d'ara, segons fonts consultades, tot apunta que Jordán acabarà sent el número 1.

Podem també havia demanat quedar-se amb el senador per designació autonòmica que preveuen que els tocarà si mantenen els resultats de fa tres anys. Si fos així, diverses fonts consultades expliquen que el lloc el podrien ocupar l'actual coordinadora general de Podem, Conchi Abellán, que no repetirà com a diputada, o la mateixa Yolanda López. Aquesta setmana està previst que tanquin i ratifiquin la llista les executives de Podem i Catalunya en Comú.

stats