Els contagiats de covid-19 podran votar tot i els dubtes del Govern

No es vacunarà els membres de les meses però se'ls farà un test d'antígens

, i
A.Moldes / Q.Bertomeu
2 min
Una dona es sotmet a un test d'antígens al Conservatori de Barcelona en el marc d'un estudi sobre activitats d'alt risc d'infecció

BarcelonaUnes 450 persones a Galícia i unes 200 al País Basc van patir la privació del dret fonamental a votar, recollit a l’article 23 de la Constitució. Sabent que la legislatura catalana estava pràcticament esgotada –no per terminis, sinó pel conflicte obert entre els dos socis de govern–, la Generalitat va remarcar des del primer moment que, quan arribés l’hora, a Catalunya es garantiria el dret a vot de tothom. Malgrat que les eleccions basques i gallegues van ser el 12 de juliol i les forces polítiques catalanes van tenir cinc mesos per intentar-ho, ningú va presentar cap iniciativa de reforma legal per fomentar el vot no presencial. I així s’arriba al 14-F, amb una bossa de contagiats i contactes estrets que, segons calcula el Síndic de Greuges i avala el Govern, podria arribar a les 200.000 persones en la jornada electoral.

Des de la direcció general de Processos Electorals sí que s’ha estat treballant per definir el protocol que permeti votar també als contagiats minimitzant el risc per a la salut pública que això comporta. El pla actual permet a tots els confinats sortir de casa el dia 14 de febrer per anar al col·legi electoral. Ho poden fer a qualsevol hora del dia, tot i que la Generalitat els demana que ho facin a l’últim moment, entre les 19 h i les 20 h (la franja recomanada per a les persones grans és de 9 a 12 del matí). Durant aquella hora, tots els membres de les meses s’hauran de posar els equips de protecció integrals que els seran subministrats.

La qüestió, doncs, sembla resolta operativament, però genera molts dubtes. La Generalitat també hi ha contribuït aquesta mateixa setmana. En les al·legacions al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), l’advocat del Govern assenyala en un paràgraf que protegir el dret de vot dels demandants (el partit Izquierda en Positivo i el particular Josep Asensio) posarà en risc el dels contagiats. “Aquest Tribunal ha de valorar que per protegir el dret de participació del recurrent el dia 14 de febrer, es corre el seriós risc de vulnerar el mateix dret de milers de persones, que pel fet d’estar confinats per ser positius de covid-19 o per haver estat en contacte amb un positiu, no podran exercir el seu dret de vot en aquella data”.

Obligatori anar a les meses

Fonts de la conselleria d’Exteriors consultades per l’ARA asseguren que el protocol no ha canviat malgrat les al·legacions i que, si hi ha eleccions, el 14-F no hi haurà restriccions per a ningú. Precisament ahir es va refermar el pla per votar d’aquí tres setmanes –pendents encara de l’última decisió del TSJC– en una reunió de la taula de partits, en què l’executiu es va comprometre a fer tests d’antígens a tots els membres de les meses electorals. No se’ls vacunarà, però l’executiu garanteix que els col·legis electorals seran “espais segurs”. A les meses tots disposaran de mascaretes, pantalla facial, gel hidroalcohòlic i un equip de protecció individual.

Els informes del Govern preveuen l’escenari en què hi hagi meses que no es puguin constituir per la por dels seus membres. Ahir l’executiu va recordar que és “obligatori” presentar-se a les 8 h als col·legis electorals en cas d’haver estat seleccionat. Qui no ho faci es pot enfrontar a una multa o a penes de presó. I això que la mateixa Generalitat veu risc que els contagis s’incrementin a partir d’aquell dia.

stats