Topada Govern-Diputació per la negativa a cedir l'Escola Industrial per recordar l'1-O

L'ens que presideix la socialista Núria Marín amb el suport de JxCat nega motius polítics i al·lega qüestions tècniques

2 min
Imatge de la nit prèvia a l'1-O a l'interior d'un dels edificis de l'Escola Industrial

BarcelonaMalestar al Govern amb la Diputació de Barcelona després que l'ens que presideix la socialista Núria Marín –gràcies a un acord entre el PSC i JxCat– hagi rebutjat la petició de l'executiu per commemorar el quart aniversari de l'1-O al recinte de l'Escola Industrial de Barcelona. Després que El Món avancés la notícia aquest dimecres, la també alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat ha confirmat en roda de premsa que no es va considerar adequat que l'executiu utilitzés l'espai, on hi ha dependències de la Diputació i que va ser un dels principals centres de votació durant el referèndum. L'explicació de tot plegat no queda clara i les dues parts ofereixen versions contradictòries, però el resultat és que l'executiu celebrarà finalment l'acte, que tindrà lloc divendres a partir de les 9 hores, al recinte de la Maternitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts del Govern, la setmana passada es va reservar el pati central de l'edifici del rellotge de l'Escola industrial i dimarts mateix ja s'hi va anar a fer una visita tècnica. Però després que la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, anunciés la celebració de l'acte en roda de premsa, "casualment" la Diputació va denegar el permís, apunten les mateixes fonts. Segons aquesta versió, la institució que presideix l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat va al·legar primer que tenien una reserva interna i, després, que era per qüestions relacionades amb el covid. Fonts de la Diputació, però, neguen que hi hagi un motiu "polític" i mantenen que s'ha rebutjat perquè el departament de riscos laborals ho ha desaconsellat tenint en compte també el context de pandèmia.

Però això no és tot, ja que Marín hi ha afegit matisos en la seva roda de premsa: "Es va valorar la no-conveniència de fer ús d'un espai administratiu en el qual hi ha personal treballant, en horari laboral, per fer una activitat que tampoc sabíem exactament de què es tractava", ha argumentat, i ha afegit que "formalment" el Govern no va traslladar a la Diputació les seves intencions. L'acte, en tot cas, l'havia detallat Plaja després del consell executiu, anunciant que consistiria en la lectura d'una declaració institucional i que comptaria amb la participació de tots els consellers. Sigui com sigui, la Generalitat ja va emetre aquest dimecres un breu comunicat en què deia que, "per problemes aliens al Govern", es canviaria la ubicació de l'acte pel del recinte de la Maternitat, que també va ser col·legi electoral l'1-O.

Malgrat que el canvi està fet, la polèmica podria portar cua, ja que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha demanat explicacions a Junts per Catalunya. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha recordat que JxCat i el PSC governen junts a la Diputació i ha instat els de Carles Puigdemont a aclarir els fets. "Segurament ens explicaran per què pacten amb el PSC, per què la fan presidenta amb aquest currículum –en referència a la investigació en què està implicada Marín per suposades irregularitats al Consell Esportiu de l'Hospitalet– i per què accepten que la Diputació impedeixi al Govern celebrar un acte quan tot està reservat. Algú ens ho explicarà", ha insistit.

stats