Política 20/10/2014

Espanya prepara un acord amb Andorra per recuperar els béns fruit d'un delicte

El cap de la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) ha explicat que es busca facilitar l'accés, la intervenció i el bloqueig d'aquests béns

Laura Díaz-roig
2 min

BarcelonaEspanya està preparant un acord amb Andorra i altres països fora de la Unió Europea per accedir als béns fruit d'un delicte econòmic. Així ho ha anunciat aquest dilluns el director de la Policia Nacional, Ignacio Cosidó, en l'acte d'inauguració de les 'Jornades contra la delinqüència econòmica en un món global' de la Policia Nacional, celebrades a Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cap de la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF),Manuel Vázquez López, ha explicat que aquests tipus d'acords se centren en recuperar els béns producte de delictes i facilitar l'accés, la intervenció i el bloqueig. A preguntes dels periodistes ha insistit que no està relacionat amb el cas Pujol, ja que les negociacions són prèvies i no només inclouen Andorra. Les negociacions encara no estan tancades però s'han iniciat les converses i Andorra està "cooperant".

"La societat ens exigeix adoptar una posició ferma i compromesa en la lluita contra qualsevol forma de corrupció", ha dit Cosidó. La Policia Nacional impulsarà una segona fase del seu pla per la lluita contra la delinqüència econòmica, que se centra en quatre pilars: la cooperació internacional i especialment amb tercers països, entre ells ha posat l'exemple d'Andorra; la formació especialitzada; la cooperació amb diferents agències com la Seguretat Social; i potenciar l'ús de les xarxes socials.

Cosidó ha explicat que, fins el mes de setembre, el cos policial ha iniciat més de 1.100 investigacions per delinqüència econòmica aquest any, de les quals han finalitzat 662. Ha dit que a finals d'aquest 2014 les xifres seran molt superiors a les de l'any 2013, que va acabar amb 663 investigacions.

En total, ha explicat Cosidó, la Policia Nacional investiga més de 10.000 persones i 5.300 empreses per delictes com el blanqueig o contra la propietat intel·lectual i ja s'han detingut 3.650 persones. "S'han retingut divises per valor de 19 milions d'euros, sense tenir en compte els comptes bloquejats i altres béns", ha explicat. Barcelona acumula el 10% de l'activitat investigadora de la Policia Nacional, ha explicat Cosidó.

En els últims tres anys s'han realitzat 300 investigacions contra la corrupció, 21 a Catalunya. Aquest any ja en són 67 a tot l'Estat. Cosidó ha recordat, però, que el codi penal no contempla el delicte de corrupció com a tal. Els delictes més habituals són el suborn, la malversació de béns, prevaricació i tràfic d'influències. De fet, segons el director de la policia, a Catalunya 8 de cada 10 delictes estaven relacionats amb suborn. Ha recordat que les investigacions de corrupció són les més "tedioses" pel volum de documentació, la complexitat dels casos i la necessitat d'una estreta cooperació internacional.

Transformació de la delinqüència

El director de la Policia Nacional ha explicat que s'està vivint "un procés de transformació de la delinqüència a escala global": les xifres de delictes violents disminueixen a la Unió Europea i el món occidental, mentre augmenten delictes tecnològics o la corrupció. "A la Unió Europea els delictes econòmics suposen un 1% però generen més del 50% del cost total de l'activitat delictiva", ha dit, i com a exemple ha subratllat que només el frau d'IVA suposa a a Europa una despesa de 193.000 milions d'euros i el contraban de tabac, 12.500 milions

stats