Eleccions 28-M

El PP també cedeix a Múrcia i ofereix a Vox formar part del govern

L'extrema dreta pretén controlar tres conselleries, però el PP es nega a deixar-los Agricultura

ARA
2 min
El president murcià, Fernando López Miras, ahir 
al Parlament autonòmic.

BarcelonaTambé a Múrcia el PP ha acabat cedint davant de Vox. Tot i que després de les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig el líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, va fer bandera que l'extrema dreta només entraria als governs on el PP no estigués molt a prop de la majoria absoluta, finalment els de Santiago Abascal han acabat torçant el braç dels populars gairebé a tot arreu. Va passar per exemple a Extremadura, malgrat les giragonses de la líder del PP local, María Guardiola, i també acabarà passant a Múrcia, on el fins ara president i candidat a la reelecció, el popular Fernando López Miras, ha ofert a Vox entrar a l'executiu regional, segons ha confirmat el partit d'Abascal i també fonts del PP a aquest diari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

López Miras, doncs, ha volgut posar fi a la situació de "bloqueig" actual i evitar una repetició electoral. El termini per arribar a un acord i no haver de tornar a cridar els ciutadans a les urnes per tercer cop en pocs mesos s'acabava el 7 de setembre, per la qual cosa després de mesos d'estira-i-arronses entre els dos partits el pacte s'ha tancat in extremis.

El líder de Vox a Múrcia, José Ángel Antelo, s'ha mostrat satisfet de "l'acostament de posicions" per "desencallar" les negociacions, que s'han tancat amb la cessió de dues conselleries al partit d'extrema dreta, però a hores d'ara els populars es neguen a deixar-los Agricultura. "Entenem que podem aportar un gran valor afegit en aquesta nova etapa", ha afirmat Antelo. Es manté, doncs, l'aposta del partit de Santiago Abascal per intentar controlar les carteres relacionades amb el sector primari, en un intent de convertir el camp -on el malestar amb les directives europees i l'agenda 2030 ha fet forat- en un dels seus principals graners de vots. Sí que hi ha acord respecte a la conselleria de Foment i la de Seguretat, Interior i Emergències, aquesta última amb rang de vicepresidència.

Génova dona suport a López Miras

Segons Efe, la direcció estatal del PP ha traslladat "el suport absolut" al president murcià en la decisió d'incorporar Vox al govern autonòmic, malgrat que fins ara Génova havia defensat governar en solitari a Múrcia. El 28 de maig el PP va quedar a només dos diputats de la majoria absoluta a Múrcia, però tot i això Vox es va plantar i va exigir entrar al govern. El pols s'han mantingut fins aquest divendres, quan els populars han cedit.

Aquest cas, doncs, ha acabat de manera diferent del de les Illes Balears, on Marga Prohens sí que va aconseguir acontentar Vox amb un pacte programàtic i evitar-ne l'entrada al govern, tot i no tenir tampoc la majoria absoluta a la cambra. En el cas de Múrcia, la història de reticències prové de la legislatura anterior, quan López Miras va governar amb "trànsfugues" de la formació ultra, i ha acabat d'embolicar la troca la voluntat de formar un executiu monocolor.

stats