Política 11/10/2019

El PP i Cs situen Navarra com el principal obstacle per pactar amb el PSOE després del 10-N

Casado condiciona l'acord a la seva victòria, mentre que Rivera ho faria també des de l'oposició

Ot Serra
2 min
El president del PP, Pablo Casado, al balcó de l'Ajuntament de Pamplona

MadridA un mes per a les eleccions del 10 de novembre, el desbloqueig és més una voluntat dels partits que s'hi presenten que no pas una garantia. Pedro Sánchez insisteix que les forces de l'oposició haurien de permetre la governabilitat del PSOE per "responsabilitat" i sense res a canvi; el PP es manté tancat en banda a facilitar un executiu socialista perquè es veu a l'alça a les enquestes; i Cs, en caiguda lliure, ja ha ofert un gran acord als principals líders espanyols per evitar unes terceres eleccions. Tal com va passar en els últims compassos de la curta legislatura anterior, però, Navarra és un escull molt important perquè aquestes tres forces es puguin posar d'acord.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest divendres, des de Pamplona, Pablo Casado ha assegurat que "qualsevol acord que s'hagi de fer si guanya el PP passa per Navarra". En altres paraules, si els conservadors han de pactar amb el PSOE, caldria trencar el govern presidit per María Chivite en coalició amb Geroa Bai i Podem, que va tirar endavant gràcies a l'abstenció de Bildu al debat d'investidura. "No és admissible que en un govern autonòmic manin els de Bildu", ha assenyalat Casado. El dirigent del PP, però, no se situa en l'escenari de no guanyar les eleccions, i només es planteja l'escenari de pactar amb els socialistes si és ell qui guanya les eleccions, cosa que avui dia les enquestes no auguren.

Els pronòstics que fins ara s'han anat publicant durant la precampanya pronostiquen una davallada important a Cs, que ha fet un gir de guió en la seva estratègia per intentar capgirar la tendència. Dissabte passat Albert Rivera va anunciar la proposta d'un "gran acord nacional" amb el PP i el PSOE per evitar unes terceres eleccions si es manté el bloqueig al Congrés. "Jo no tinc la cara de dir que els espanyols seguiran votant fins que surtin els resultats que vull", ha indicat aquest divendres al matí Rivera en un esmorzar informatiu de Nueva Economía Fórum. La seva "solució d'estat", ha dit el president de Cs, passa per facilitar la formació d'un govern des de l'oposició, però no de franc. Precisament, una de les condicions sine qua non per investir Sánchez és que es trenqui el govern de Navarra.

Línia vermella

¿És realista aquesta condició per desbloquejar la governabilitat espanyola? El líder socialista ja es va posicionar sobre aquesta exigència de Rivera dies abans que s'esgotés el termini per investir un candidat i es dissolguessin les Corts automàticament el 23 de setembre. Sánchez va respondre al líder de Cs que el govern navarrès és constitucionalista i que Bildu no era al govern, sinó que la formació abertzale es va limitar a permetre la investidura de Chivite. Per ara, les posicions de cadascú no condueixen al desbloqueig: Sánchez no sembla disposat a acceptar les demandes de les formacions de dreta, Casado només planteja l'escenari de victòria el 10-N i Rivera no entregarà els vots de franc.

Caldrà veure si en campanya, i especialment a partir de l'11 de novembre, hi ha moviments. Mentrestant, la suma d'esquerres se situa entre la incògnita -dependrà de si el PSOE, Més País i Podem sumen- i la improbabilitat, atès el desgast de les relacions entre Sánchez i Pablo Iglesias, que ja va deixar clar que mantindrà la idea del govern de coalició i que aquesta vegada no acceptarà el veto a la seva presència al consell de ministres.

stats