Política 29/10/2021

Ayuso porta al PP de Madrid la seva pugna amb la direcció estatal

Els populars madrilenys traslladaran a Casado la petició de la presidenta d'avançar el congrés

4 min
Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso durant la convenció del PP a València

MadridLa treva que Isabel Díaz Ayuso va escenificar en la convenció del PP a València va ser això, una escenificació. No ha passat ni un mes i la presidenta madrilenya ha tornat a la càrrega per pressionar la direcció estatal perquè avanci el congrés del partit a Madrid, previst per a finals del semestre de l'any vinent. Abans d'entrar a la reunió del comitè executiu i de la junta directiva del partit a Madrid, ha demanat que se celebri "com més aviat millor". Ja dins la seu del carrer Génova, Ayuso ha oficialitzat la intenció de presentar-se per liderar el PP madrileny davant els quadres del partit per "enfortir" la formació i fer-la més "participativa".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Diversos dirigents del partit han fet costat al projecte de la presidenta madrilenya i també han aprofitat l'avinentesa per secundar la seva petició d'avançar el congrés. Segons fonts dels populars madrilenys, hi ha hagut opinions per a tots els gustos, però remarquen que no hi ha hagut una "allau" de suport a Ayuso. Al final de la reunió, l'actual president del partit a Madrid, Pío García Escudero, ha explicat que traslladarà les peticions d'una banda i l'altra a la direcció estatal, segons han explicat les mateixes fonts. La decisió final l'haurà de prendre la cúpula que pilota Pablo Casado, que s'havia mostrat contrària a avançar-ne la data. La direcció estatal recordava que els congressos de les comunitats autònomes uniprovincials són els últims que es convoquen i, de fet, des de la direcció del PP madrileny –afí a Casado– remarquen que si s'avança s'hauria de fer seguint el que marquen els estatuts.

A la convenció de València, Ayuso es va apartar de la cursa per liderar el PP a l'Estat i per disputar-li, en definitiva, el lideratge a Casado. Va assegurar que el seu lloc era a Madrid, que era la seva "meta política". Una manera de dir a la direcció estatal que no faria ombra al president del partit però que, a canvi, li deixessin via lliure per liderar ja el PP madrileny. "Espanya necessita que la Comunitat de Madrid sigui un contrapès polític, com soc jo", ha dit Ayuso abans d'entrar a les reunions d'aquest matí, en referència al govern espanyol. Davant els quadres conservadors del partit, Ayuso ha assegurat que no pretenia "concentracions de poder ni hiperlideratges", sinó que volia que "tothom se senti representat" al PP que aspira a dirigir, segons han explicat fonts pròximes a la presidenta madrilenya.

La "sintonia" amb Almeida

De fet, segons les mateixes fonts, Ayuso ha destacat la "sintonia" que manté amb l'alcalde de la capital espanyola, José Luis Martínez Almeida, la persona a qui Casado havia inclòs dins la cursa per liderar el PP de Madrid a principis de setembre, tot just pocs dies després que l'entorn d'Ayuso anunciés que ella es presentaria per presidir el partit. L'alcalde no s'ha descartat, però tampoc ha confirmat que s'hi vulgui presentar. Aquest matí, abans d'entrar a la reunió de l'executiva, també ha apel·lat a la "unitat" i ha remarcat la "sintonia política i personal" que té amb Isabel Díaz Ayuso.

La pugna per liderar el PP de Madrid torna a l'esfera mediàtica i ara la pilota és a la teulada de la cúpula de Casado. Abans d'entrar a la reunió, Ayuso ha avisat davant els mitjans de comunicació que seria un "fracàs" que de la cita d'aquest divendres no en sortís un acord amb la direcció estatal per avançar el congrés. "No estic per pressionar res ni ningú, aquest és un lloc idoni perquè parlem entre nosaltres i exposem per què creiem que és bo que se celebri aviat [el congrés]", s'ha refermat la dirigent popular. A la trobada hi havia d'assistir el secretari general del PP, Teodoro García Egea, amb qui Ayuso no manté una bona relació. Segons han publicat diversos mitjans, de fet, la presidenta madrilenya té bloquejat Egea al WhatsApp i en les últimes setmanes la seva interlocució era només amb Pablo Casado, amb qui fonts de la direcció estatal insisteixen que té molt bona relació.

La interpretació dels estatuts

En les últimes hores, l'agència Efe també ha publicat que els dirigents més afins a Ayuso s'estarien plantejant denunciar la direcció estatal si no convoca el congrés autonòmic abans del març del 2022, perquè entenen que estaria incomplint el que marquen els estatuts: que els congressos s'han de celebrar cada quatre anys amb la possibilitat d'un any extra per eleccions. El segon termini es compliria el març del 2022. En canvi, la direcció dels populars madrilenys recorda que el partit està regit per una gestora –després de la dimissió de Cristina Cifuentes– i que, per tant, els estatuts marquen que el mandat es pot allargar per "circumstàncies excepcionals" com serien les eleccions del 4 de maig passat.

"Alguns voldrien que no es faci ni ara ni mai, però això contravé els estatuts", ha avisat l'expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre abans d'entrar a la seu de Génova. Aguirre, que fa unes setmanes també va carregar durament contra la direcció de Casado, ha tornat a fer costat a Ayuso i ha recordat que el PP de Mariano Rajoy ja va ser condemnat per no convocar el congrés dels populars madrilenys quan tocava. "Hem de remar tots junts perquè Casado sigui president", s'ha limitat a respondre el vicesecretari de comunicació, Pablo Montesinos, sobre aquesta qüestió. La pugna entre Ayuso i la direcció de Casado continua viva i res fa preveure que s'apaivagui pròximament.

stats