Política 07/05/2012

El PP basc dóna per trencat el pacte amb el PSE al País Basc i reclama eleccions anticipades

Basagoiti diu que el lehendakari està més centrat en els interessos del seu partit que en els dels bascos. Critica els atacs de López a les retallades de Rajoy i la "falta de fermesa" amb l'esquerra abertzale

Efe
2 min

BilbaoEl president del PP basc, Antonio Basagoiti, ha anunciat aquest dilluns que dóna per acabat l'acord que va signar amb el PSE fa tres anys per a la investidura de Patxi López com a lehendakari i ha demanat un avançament electoral. Segons Basagoiti, el govern Basc està "esgotat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a Punto Radio, Basagoiti ha dit que el pacte que va rubricar el seu partit amb el PSE a l'inici de la legislatura per donar suport a l'executiu socialista "mai va ser fàcil", però "ara cada dia té menys lògica" i, per tant, "ja no té gaire sentit que Patxi López segueixi governant", quan falta gairebé un any de legislatura.

Segons ell, en les últimes setmanes, el lehendakari "ha estat plantejant coses inassumibles" per al PP, com els recursos d'inconstitucionalitat contra les retallades plantejades pel govern de Mariano Rajoy. També ha dit que a López "li està faltant fermesa davant l'esquerra abertzale".

Per això, ha dit que "no és normal" que el PSE "planegi iniciatives que agredeixen a qui li dóna suport", i ha avançat que es reunirà pròximament amb López per comunicar-li la seva decisió. Tot i això, ha assegurat que el seu partit seguirà sent "responsable" amb l'executiu fins que hi hagi eleccions.

Segons ha afirmat, la petició de l'avançament electoral no la fa pensant "en vots, sinó en el bé del país, un cop que s'ha complert una etapa, perquè Euskadi pugui començar a caminar un nou camí".

Ha analitzat que l'acord entre PSE i PP "ha suposat una fita molt important perquè ha significat el final de la crispació a la societat basca i ha contribuït a portar el final d'ETA", però ara Patxi López està "més preocupat per defensar coses del seu partit que pels interessos del país".

Basagoiti ha afirmat que Mariano Rajoy no coneix aquesta decisió del PP basc, però que sempre defensa el que fan els dirigents bascos.

Finalment, davant aquestes possibles eleccions anticipades, Basagoiti ha expressat la seva preocupació "per la unió del PNB amb l'esquerra abertzale", ja que "tots dos projectes polítics convergeixen en la ruptura d'Euskadi amb Espanya i en el canvi d'estatus per a la comunitat autònoma".

stats