El PP guanya però es lliga a Vox també a Castella i Lleó

Mañueco queda lluny de la majoria absoluta i l'extrema dreta exigirà entrar al govern

4 min
El candidat del PP a la presidència de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco.

MadridLa jugada no ha sortit com volia el PP. Alfonso Fernández Mañueco va guanyar ahir les eleccions a Castella i Lleó i pot mantenir el govern, però queda lluny de la majoria absoluta i s’entrega als braços de Vox, el fantasma de Pablo Casado. El president del partit d’extrema dreta, Santiago Abascal, va afirmar ahir que exigirà formar una coalició –seria el primer executiu on entra Vox a l’Estat–. “Vox té el dret i el deure de formar govern a Castella i Lleó”, va assegurar, després d’assenyalar la “cara de vicepresident que se li està posant a Juan García-Gallardo”, el cap de llista. Amb 13 escons va protagonitzar el salt més important de la nit –en tenia només un– i guanya força per a la negociació amb el PP. Un augment proporcional a la caiguda de Cs, que cau de 12 a un escó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mañueco, amb 31 procuradors, no en té prou amb l’abstenció de Vox perquè la suma del PSOE i la resta de partits sumen més escons (37) que el PP en solitari. El candidat socialista, Luis Tudanca, passa de 35 a 28 escons. Conscient del paper que els ciutadans de Castella i Lleó han atorgat a Vox, Abascal ja va fer ahir un primer moviment. En un altre escenari podria haver optat per condicionar la governabilitat des de fora, com ha fet fins ara a Andalusia i a Madrid. Però la seva força negociadora ha crescut, i més tenint en compte que aviat hi tornarà a haver comicis andalusos i l’any vinent n’hi haurà en dotze comunitats autònomes més.

Mañueco parlarà “amb tothom”

El guanyador de les eleccions, en canvi, no va donar tantes pistes. Mañueco va asseverar que hi haurà un “govern del PP amb diàleg i acord” i va explicar que iniciarà una ronda de contactes amb totes les formacions polítiques, per ordre de més a menys representació. Així, la primera serà el PSOE. En campanya, Mañueco ja va insinuar que podria arribar a algun tipus de pacte amb els socialistes i passar així la pilota a la teulada de Tudanca per decidir si barra el pas a Vox. Tanmateix, la número 2 del partit, Adriana Lastra, va advertir ahir que “no hi ha alternativa” a un govern de PP i Vox. Pensant en el futur, als socialistes els interessa que els votants tinguin clara aquesta aliança.

El partit de Pablo Casado esperava fregar la majoria absoluta –41 procuradors– amb l’avançament electoral. La seu de Génova va exterioritzar optimisme abans d’hora quan, a l’inici del recompte, el PP se situava a prop dels 40 escons. S’havia anat completant l’escrutini a les zones rurals, però faltaven per comptar els vots a les grans ciutats. La tendència va començar a canviar, amb el PP perdent escons en benefici del PSOE. Els socialistes, però, en perden set respecte al 2019, de manera que el retrocés és important. El PP buscava guanyar amb comoditat i només puja dos escons. Fins i tot baixa lleugerament el percentatge de vot respecte al 2019. De les nou províncies, guanya en quatre, el PSOE ho fa també en quatre i Soria Ja! s’imposa en l’única província a la qual es presentava.

El diputat per Valladolid i portaveu a la Comissió d'Economia del Congrés dels Diputats, Pablo Sáez

Mañueco va justificar l’avançament per la por d’una suposada moció de censura de PSOE i Cs que l’hauria pogut fer caure del govern. Amb aquests resultats a la mà, però, s’ho hauria repensat? El candidat del PP podrà mantenir la presidència i caldrà veure si formant una coalició amb Vox o governant en solitari, tal com volia. Més aviat el cop d’aquestes eleccions és per a Casado, que no ha aconseguit els objectius que s’havia marcat. Un era que el PSOE s’endugués una patacada com la de la Comunitat de Madrid. Pedro Sánchez no surt tan debilitat com es podia esperar d’aquesta convocatòria electoral perquè no s’hi jugava tant com el cap de l’oposició. Casado també volia acabar amb Cs i, malgrat només resistir amb un procurador, Francisco Igea evita la desaparició absoluta. El fins fa poc vicepresident passa, però, a la marginació parlamentària.

Creixen els partits provincials

La cambra autonòmica es caracteritzarà, tal com ja és tendència a l’Estat des de fa uns anys, per la fragmentació: hi haurà vuit partits, un més que en l’anterior legislatura, arran de la irrupció de Sòria Ja!, l’única plataforma de l’Espanya buidada que aconsegueix representació. Ho fa guanyant a la província de Sòria amb prop del 42% dels sufragis i tres procuradors. Unió del Poble Lleonès passa d’un a tres i Per Àvila manté l’escó que tenia.

Finalment, Unides Podem és un altre dels derrotats de la nit i només aconsegueix un procurador, un menys dels que tenia. Castella i Lleó no és un territori favorable a l’espai lila i la seva nova líder, Yolanda Díaz, ja no va voler implicar-s’hi per no desgastar-se. La que no va sortir derrotada va ser la participació, d’un 63,4%, lleugerament per sota del 2019 tot i ser les primeres eleccions autonòmiques que es feien en solitari a Castella i Lleó.

El primer round de Casado contra Sánchez acaba amb victòria per la mínima i un regust més agre que dolç per al líder del PP, cada dia més lligat a Vox.

stats