Aznar també rebutja la coalició amb Vox a Castella i Lleó

El PP exigeix a Sánchez trencar amb ERC i Bildu a canvi de fer el mateix amb l'extrema dreta

3 min
L'expresident del govern espanyol José Maria Aznar durant un acte al Círculo Ecuestre de Barcelona aquest dimecres

Madrid"Ni puc respondre, ni he de fer-ho, ni vull", ha assegurat José María Aznar quan li han preguntat si el PP hauria de governar en coalició amb Vox a Castella i Lleó. Però s'ha entès perfectament que no n'és partidari. En una xerrada al Círculo Ecuestre de Barcelona aquesta tarda, ha assenyalat que el Reagrupament Nacional francès és un dels referents de Vox i que no veuria els "avantatges ni per a Espanya ni per a França que Marine Le Pen estigués al govern". L'extrema dreta ja ha demanat entrar a l'executiu d'Alfonso Fernández Mañueco si vol els seus vots i Santiago Abascal va dir la nit electoral que a Juan García-Gallardo, el seu candidat, se li estava "posant cara de vicepresident", cosa que ha estranyat Aznar. "Vols que sigui vicepresident d'una cosa que et vols carregar?", s'ha preguntat l'expresident espanyol, recordant que Vox recela de l'estat de les autonomies i, particularment a Castella i Lleó, defensa les províncies. "Això [Vox] ho haurà d'explicar", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat les diferències fins i tot personals, Aznar ha avalat així Pablo Casado, que dimarts també marcava distàncies amb la formació ultra per defensar el govern en solitari de Mañueco. El president del PP va remarcar el caràcter "constitucionalista i europeista" del PP i va diferenciar-lo del de Vox, que s'alinea amb les extremes dretes europees com l'hongaresa de Viktor Orbán, aliat de Vladímir Putin contra la Unió Europea. Tot i els recels del PP a pactar una coalició amb Vox, una altra cosa és que ho aconsegueixi.

L'opció d'una abstenció del PSOE es presenta complicada. Tal com va fer aquest dimarts al Senat, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha tornat a posar-hi una sèrie de condicions: "El PP ha de demanar ajuda, explicar per què la ultradreta no pot entrar als governs i dir si és per a cada dia, per sempre i a tots els territoris", ha apuntat durant la sessió de control al Congrés. Dirigint-se directament a Casado, el secretari general del PSOE li ha dit: "Ha de decidir si obre les portes a un govern del PP amb la ultradreta o no". Sánchez ha estat encara més explícit que dimarts, però és un escenari que gairebé descarten totes dues bandes.

Sánchez o l'extrema dreta?

Fonts socialistes es mostren convençudes que els conservadors "ja ho tenen fet" amb l'extrema dreta i que per això no demanen als socialistes l'abstenció. Des del PP resten credibilitat a l'oferiment de Sánchez i aplanen el terreny per explicar un hipotètic pacte amb Vox, que en tot cas deixen en mans de Mañueco. El portaveu del partit, José Luis Martínez-Almeida, però, s'ha encarregat de legitimar-lo. "El problema d'Espanya no és que Vox entri en un govern, sinó el govern de Pedro Sánchez. No em sembla tan important per al futur d'Espanya que Vox entri com que Sánchez continuï sent president del govern espanyol amb el suport de Bildu i ERC, que volen acabar amb el règim constitucional del 78", ha afirmat en declaracions als mitjans. L'alcalde de Madrid, de fet, ha exigit al PSOE que es comprometi a no pactar més amb ERC i EH Bildu si vol que el PP trenqui amb Vox.

Aquest dimarts, Casado ja va engegar el relat d'equiparar el "populisme d'esquerres i el de dretes" i de posar en el mateix sac l'independentisme i Vox. I en aquesta mateixa línia, Casado ha preguntat a Sánchez si està "al costat de les víctimes o dels botxins", sense obtenir resposta per part del president. "És molt greu", subratllen a la direcció del PP, que malda per normalitzar una nova etapa amb Vox.

Yolanda Díaz aposta per un "cordó democràtic" contra Vox

La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha defensat aquest dimecres un "cordó democràtic" contra Vox, tot i que no ha entrat a concretar si el PSOE s'hauria d'abstenir per permetre un govern del PP en solitari a Castella i Lleó. Sí que demanat a Pablo Casado que "s'aclareixi" i ha assegurat que és "molt mala notícia" que la sanitat pública o l'educació puguin dependre del partit de Santiago Abascal. En aquest sentit, ha defensat "qualsevol posició favorable" perquè això no passi. La posició de Díaz contrasta amb la que va expressar Podem aquest dilluns, quan el coportaveu de la formació lila, Pablo Fernández, va rebutjar sense matisos una gran coalició entre PP i PSOE per evitar que Vox entrés al govern. Va considerar que "mai serà una solució a l'auge de l'extrema dreta". Va apostar per combatre-la "amb polítiques més progressistes" i va posar d'exemple el govern de coalició estatal.

stats