Governabilitat de l'Estat

Els contactes amb Junts i ERC posen Feijóo contra les cordes

Rovira assegura que el PP també va intentar negociar la investidura amb els republicans, però els populars només admeten contactes informals

4 min
Alberto Núñez Feijóo, en el míting del PP a Marín (Galícia)

BarcelonaEl PP es juga molt més que sumar la cinquena majoria absoluta a Galícia en les eleccions d'aquest diumenge. El 18-F és com una mena d'examen per al lideratge d'Alberto Núñez Feijóo en clau estatal i, des de dissabte, la cursa cap als comicis gallecs li està sent un autèntic camí ple de pedres. Els contactes que van mantenir els populars amb Junts i l'oferta d'indults condicionats han dinamitat l'estratègia dels populars d'utilitzar l'amnistia com a esquer per impulsar Alfonso Rueda però també reforçar Feijóo al capdavant del partit. Tot plegat, però, encara ha anat una mica més enllà aquest dimarts, quan ERC també ha airejat l'acostament que va provar el PP a canvi d'investir Feijóo. Per intentar redreçar una campanya que se li ha complicat més cada dia que passa, el mateix Feijóo ha tirat d'ironia per rebaixar aquestes informacions: "No descarteu que demà diguin que vaig oferir el ministeri de l'Interior a ERC i el de Defensa a Otegi", ha afirmat en un míting a Oroso (la Corunya).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si les enquestes ja no acabaven d'acompanyar els populars –algunes, com la del CIS, li auguren que podria perdre la majoria absoluta i que el bloc d'esquerres tindria possibilitats de desbancar Rueda–, ara s'hi ha sumat la setmana horribilis de Feijóo que coincideix amb una recta final de campanya que serà clau. "Portem una insídia i una calúmnia rere l'altra", s'ha queixat Feijóo. Ara bé, fins a aquest dilluns el líder popular no va desmentir-se a si mateix i va tornar al discurs tradicional del partit. "No accepto els indults ni els acceptaré", va afirmar. Tot i que en públic tots els quadres de la formació fan pinya amb el líder popular, de portes endins regna la incredulitat entre alguns dirigents. Ara bé, fins diumenge, tots aguantaran la respiració i, en funció dels resultats, faran més o menys soroll.

El PP ha intentat canviar el focus del debat i centrar-se a demanar explicacions al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per la mort de dos guàrdies civils a Barbate (Cadis), així com a centrar-se en la campanya gallega en si. "Galícia no només es juga un resultat electoral, s'hi juga un canvi de govern", ha avisat aquest dimarts Feijóo. Ara bé, les paraules de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, sobre l'intent d'acostament del PP a la seva formació han tornat a fer saltar pels aires l'estratègia dels populars. Rovira ha explicat que el diputat del PP Carlos Floriano va contactar amb la diputada d'ERC al Congrés Teresa Jordà per proposar-li "negociar i parlar per construir una majoria al Congrés". Va ser a l'agost, quan el PP buscava suports per a una investidura de Feijóo que va ser fallida.

En una entrevista a SER Catalunya des de Ginebra, Rovira ha explicat que els republicans s'hi van negar. "Nosaltres els vam dir que gràcies, però que no", ha apuntat. La secretària general del partit ha assegurat que la negativa va arribar perquè ells consideren que només hi havia una possible majoria al Congrés: "la del bloc democràtic". Rovira ha recordat que un govern alternatiu amb el PP implicava una aliança amb Vox i "no tenia cap mena de sentit" que ERC s'avingués a parlar-ne. A més, tampoc veia possible que el PP treballés per resoldre el conflicte polític perquè "és qui el va agreujar".

El PP parla de "contacte informal"

Les paraules de Rovira les ha negat el PP, que ha rebaixat el contacte de Floriano amb Jordà a una conversa "informal i col·loquial" en què el diputat popular va demanar a la republicana que deixés governar la llista més votada. Fonts de la formació conservadora afegeixen que "mai" han establert "converses o negociacions" amb ERC en el marc de la investidura de Feijóo i asseguren que Floriano no va rebre cap "encàrrec" per "plantejar res". "Mai hem establert el més mínim contacte amb ERC per buscar el seu suport a una investidura", insisteixen. Les mateixes fonts també afirmen que mai han parlat amb Rovira i li demanen que torni de Ginebra per ser "jutjada".

Sigui com sigui, mentre ERC ha explicat com el PP es va posar en contacte amb ells durant les setmanes prèvies a la investidura de Feijóo, el Govern ha negat que mantingués cap conversa amb els populars. "Aquest govern no pacta res amb PP i Vox", ha afirmat la portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, en roda de premsa, i ha afegit que el Govern tampoc hi "preveu possibles aliances". De fet, la portaveu ha subratllat que "els qui puguin tenir alguna cosa a dir, ja s'han pronunciat", en referència a Marta Rovira. Plaja, a més, ha aprofitat per dubtar del gir de Feijóo: "Els responsables de tanta repressió difícilment poden ser part de la solució". La portaveu ha afegit que el PP hauria de "demanar disculpes per tanta repressió" i ha tornat a acusar els populars de "catalanofòbia".

De l'aparent gir de Feijóo se n'ha aprofitat el PSOE en els últims dies per presentar el líder popular com un mentider. Ho van fer molts ministres aquest cap de setmana i s'hi ha afegit aquest dimarts la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría. En la roda de premsa posterior al consell de ministres, Alegria ha tornat a acusar Feijóo de "mentir": "El balanç d'aquests 100 primers dies del PP no pot ser més demolidor: mentida, opacitat i hipocresies". Diumenge sabrem si la crisi dels populars els acaba passant factura (o no) i si Feijóo supera la seva particular revàlida.

stats