Política 25/08/2019

El PP porta al TC l'acatament de la Constitució dels senadors d'ERC i JxCat perquè van al·ludir als presos polítics

Presenta un recurs a l'alt tribunal contra el president del Senat per acceptar els juraments

Europa Press
2 min
Raül Romeva, després de prometre la Constitució "com a pres polític i per imperatiu legal"

MadridEl Partit Popular ha presentat un recurs davant del Tribunal Constitucional contra el president del Senat, Manuel Cruz, i contra la mesa de la cambra alta per permetre al mes de maig a diversos senadors, els d'ERC i JxCat, fer el jurament o promesa de la Constitució amb al·lusions als presos polítics catalans o al Procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El document, presentat pels senadors Javier Maroto i Salomé Pradas, considera que senadors d'ERC, JxCat, el PNB i EH-Bildu, així com el president i la mesa del Senat, han vulnerat els drets constitucionals dels representants polítics durant les seves actuacions dels dies 21 i 29 de maig. Per aquest motiu, insta el Constitucional a declarar que els senadors no tenen adquirida la condició de senadors electes, a l'haver vulnerat la fórmula d'acatament.

En concret, insta el TC que no doni per acreditada la plenitud de drets dels nous senadors i declari que no meriten drets econòmics ni poden participar en l'exercici de les funcions constitucionals fins que no presentin una nova promesa o jurament compatible amb la doctrina de l'alt tribunal.

En concret, el PP considera que s'han vulnerat els drets constitucionals a la representació política i els principis d'igualtat i no discriminació, ja que en la sessió constitutiva del Senat la major part de senadors van prestar jurament o promesa amb l'acatament de la Constitució amb un "Sí, juro", "Sí, prometo" o "Sí, prometo per imperatiu legal", però altres van optar per altres fórmules "ben diferents" sense que el president del Senat actués per impedir-ho.

Algunes d'elles, formulades pels representants d'ERC, JxCat, el PNB o EHBildu, feien al·lusions al Procés amb juraments en català i basc que apel·laven a la "llibertat dels presos polítics catalans, la República Catalana, el retorn dels exiliats i per imperatiu legal".

El PP, en el recurs presentat, assegura que aquestes fórmules d'acatar la Constitució no són vàlides si la promesa o jurament es condiciona a prerrogatives incompatibles amb la carta magna. No obstant això, afegeix que el president del Senat va donar per vàlids tots acataments i atorgar així la condició plena de senadors. Encara més, afegeix que, vuit dies després, el 29 de maig, la mesa del Senat va denegar la petició del PP de revisar aquestes fórmules. Ara ho analitzarà el Tribunal Constitucional.

stats