El president d'UPN, sobre els seus dos diputats: "Ens han mentit. No poden continuar"

Sayas i Adanero s'aferren a l'escó tot i haver trencat la disciplina de vot amb el 'no' a la reforma laboral

3 min
El diputat d'UPN Sergio Sayas, a l'hemicicle del Congrés

Madrid / BarcelonaMés enllà del diputat del PP Alberto Casares, els altres dos grans protagonistes de la setmana al Congrés són Sergio Sayas i Carlos García Adanero, els dos representants d'Unió del Poble Navarrès (UPN). El president de la formació, Javier Esparza, no creu que puguin continuar perquè dijous van trencar la disciplina del partit votant en contra de la reforma laboral. "Ens han enganyat a tots. És que ens han mentit a tots, a tota la direcció del partit i al conjunt de la societat navarresa i espanyola, aquesta és la realitat", ha subratllat en declaracions als mitjans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

S'ha obert una crisi important a UPN, que ara malda per estudiar si als seus estatuts hi ha alguna escletxa que permeti forçar el retorn de l'acta dels diputats, tenint en compte que els implicats s'hi neguen. "Vam fer el que la immensa majoria de votants d'UPN haurien esperat que féssim", es defensava aquest dijous Sayas en declaracions a Efe, justificant així haver contravingut el criteri de la direcció del partit. Segons ha explicat Esparza, dilluns passat hi va haver una reunió de l'executiva en què es va decidir el vot favorable a la reforma. I tant en públic com en privat, els dos diputats van dir que no hi estaven d'acord, però que acatarien la decisió.

El PSOE comptava amb el vot afirmatiu o l'abstenció dels navarresos al llarg de la setmana, però a poc a poc es va anar instal·lant el nerviosisme. Fonts parlamentàries expliquen a l'ARA que el secretari d'estat de Relacions amb les Corts, Rafael Simancas, consultava a portaveus d'altres formacions si sabien del cert què votarien Sayas i Adanero. I la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, entrava a l'hemicicle per votar amb la tranquil·litat que no hi hauria sorpreses. "La cosa important és que s'aprovarà", responia als periodistes que preguntaven sobre la majoria ajustada per convalidar la reforma, que en aquell moment es preveia de 176 a 173.

Fonts socialistes explicaven pocs minuts abans de la votació què s'havia pactat amb UPN: el Partit Socialista Navarrès (PSN) votaria en contra d'una moció de reprovació a l'Ajuntament de Pamplona contra l'alcalde, Enrique Maya, de Navarra Suma, la coalició que UPN configura amb el PP i Cs a la comunitat foral. Era una iniciativa que el PSN impulsava juntament amb altres formacions i, en benefici de la reforma laboral, acceptava retirar-li el suport. Les mateixes fonts es vantaven d'haver aconseguit pactar amb dos diputats "molt de dretes". Però la traïció de Sayas i Adanero es va saber abans que es produís el ple i els regidors del PSN van acabar votant amb EH Bildu la reprovació de Maya a Pamplona.

Contactes amb Vox al llarg del dia

Tot i que dimecres els vots estaven teòricament assegurats, al matí alguns moviments van inquietar la bancada socialista. Després del debat entre la ministra de Treball, Yolanda Díaz, i la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, van començar els torns d'intervenció dels grups petits. Ni Sayas ni García Adanero van voler aprofitar el seu torn de paraula com a representants del grup mixt. De fet, se'n van anar de l'hemicicle i a Adanero se'l va veure esmorzant amb els dirigents de Vox Iván Espinosa de los Monteros i Macarena Olona. Al llarg del dia, tant l'un com l'altre van estar parlant amb membres del PP i del partit d'extrema dreta. Aquest divendres, Adriana Lastra (PSOE) s'ha preguntat quin era el "preu" que havien pagat els populars pel "transfuguisme" de Sayas i Adanero.

stats