Política 04/04/2017

Dimiteix el president de Múrcia pels casos de corrupció que l'acorralen

El PP deixa caure Pedro Antonio Sánchez per evitar que prosperi la moció de censura del PSOE. Proposa un nou president: Fernando López Miras

Ara
3 min
La Guàrdia Civil demana imputar el president de Múrcia per corrupció

MadridEl PP deixa caure el president de Múrcia. Pedro Antonio Sánchez ha anunciat aquest dimarts en roda de premsa la seva dimissió, poc després que Génova anticipés que retirava el suport al president. Demà s'havia de començar a debatre una moció de censura impulsada pel PSOE que podria haver provocat que els populars perdessin el poder hegemònic a Múrcia, on governen amb el suport de Ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El setge judicial a Sánchez s'ha incrementat els últims dies. L'Audiència va demanar aquest dilluns al Tribunal Superior de Múrcia que l'imputés per frau, suborn i informació reservada en la trama Púnica. Aquest nou cas cau com una galleda d'aigua freda en plenes negociacions amb la formació taronja per evitar que prosperés la moció.

Després de la dimissió, el nom que els populars han posat sobre la taula perquè sigui el nou president de la comunitat autònoma és Fernando López Miras.

La justificació d'Antonio Sánchez

"Em fa perdre la son" que hi hagi un tripartit, ha assegurat el murcià en una compareixença pública en què ha justificat la dimissió amb la possible pèrdua del govern per part del PP. "Convençut com estic que ja hi ha un acord tan perjudicial per a Múrcia, prenc una decisió que només depèn de mi, que és la renúncia a presidir la regió", ha assegurat Pedro Antonio Sánchez, que ha volgut camuflar els casos de corrupció que l'esquitxen amb l'amenaça d'un govern del PSOE, Ciutadans i Podem.

Així, ha conclòs que presenta la dimissió per "la gent" murciana. Amb aquestes paraules ha finalitzat la compareixença pública.

PSOE veu la dimissió "insuficient"

Des del principal partit de l'oposició, el portaveu de la gestora del PSOE, Mario Jiménez, i el portaveu del grup parlamentari a Múrcia, Rafael González, han coincidit que la dimissió de Pedro Antonio Sánchez "no és suficient" i veuen la necessitat de treballar en una alternativa de govern. "No hi ha una altra opció que l'oposició es posi d'acord per sortir d'aquesta crisi. Ara comença un procés en què les forces polítiques han de dir qui són els seus candidats", ha argumentat González. Així, ha instat Ciutadans i Podem a explorar un "govern de canvi i regeneració".

Precisament, els socialistes han retret a Ciutadans la "resistència al canvi". Jiménez ha lamentat que algunes formacions que diuen promoure el canvi -en referència implícita al partit d'Albert Rivera- "no ho fan quan en tenen l'oportunitat".

El president de Ciutadans, Albert Rivera, havia dit a primera hora del matí que confiava en la dimissió del murcià després de la reunió amb el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maíllo. En cas contrari, ha dit el líder de Ciutadans, retirarien el suport al govern dels populars a la regió de Múrcia i donarien pas a un nou executiu amb el PSOE.

El líder de la formació taronja ha insistit que la ruptura del pacte amb el PP no afecta altres acords que tenen subscrits i que "no posaran en perill" ni el suport als pressupostos ni el compliment del dèficit. "Ens importen els espanyols i no barrejarem això amb la corrupció a Múrcia o en altres llocs", ha assegurat Rivera, que ha recalcat que C's té un compromís amb els seus votants i això vol dir que han de complir amb el que han promès.

"A quina elèctrica anirà?"

Des d'ERC, el portaveu adjunt al Congrés, Gabriel Rufián, ha compartit "tres dubtes" que provoca en els republicans la dimissió de Sánchez. "A quina elèctrica anirà, a quina ambaixada i per quant guanyarà el PP les properes eleccions autonòmiques a Múrcia?", s'ha preguntat en veu alta.

stats