Política 10/11/2014

9-N: triomf del 'sí' a la independència en una mobilització històrica amb 2,25 milions de vots

La votació massiva ha transcorregut sense incidents remarcables. Artur Mas reivindica que Catalunya ha demostrat que vol governar-se sola mentre el govern espanyol estudia possibles responsabilitats penals

Elena Freixa / Dani Sánchez Ugart
6 min

BarcelonaUn dia històric per a Catalunya, aquest 9-N. El sí a la independència s'imposa amb un 80,72% dels dos milions de vots escrutats (el 88% de les meses) en una jornada on la participació ha estat massiva, de 2,25 milions de persones, segons les dades parcials del Govern. La vicepresidenta Joana Ortega no ha descartat que la xifra s'enfili fins als 2,5 milions un cop escrutat el 100%. El resultat encara serà provisional a l'espera que es tanqui els propers dies la xifra definitiva de votants.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha felicitat els participants per pilotar un 9-N exitós des del punt de vista de la participació: "Catalunya ha deixat molt clar que volem governar-nos a nosaltres mateixos", ha dit als mitjans. En una compareixença en català, castellà i anglès, Mas ha retret les reaccions "intolerants" amb què s'ha rebut a Madrid –per part dels grans partits PP i PSOE– la votació.

Les primeres valoracions polítiques, un cop han tancat els punts de votació a les 20.00 hores, s'han centrat en l'èxit de mobilització d'aquest 9-N. CDC ha parlat d'un "abans i un després" d'aquesta jornada, UDC ha valorat els vots com un "clam per al canvi" i el PSC ha reconegut l'èxit tot i subratllar que és un procés "il·legal". ICV ha dit que el resultat demostra la voluntat dels catalans de votar en un referèndum i la CUP ha demanat que ningú s'apropiï de l'èxit del 9-N.

La reacció del govern espanyol tampoc s'ha fet esperar, i ha assegurat que continuaran les investigacions sobre possibles responsabilitats penals. El 9-N ha estat un simulacre "estèril i inútil", segons el ministre de Justícia, Rafael Catalá. L'entitat espanyolista Societat Civil Catalana (SCC) ha assegurat que els resultats "no mereixen cap credibilitat i no tenen valor polític i jurídic".

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha respost a la Fiscalia després de votar, i els ha dit que si volen "conèixer el responsable que hi hagi col·legis oberts", que el mirin a ell perquè "el responsable sóc jo". Mas també ha valorat que si la jornada té èxit de participació, "Catalunya s'haurà guanyat a pols una consulta amb totes les garanties i conseqüències".

La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, ha subratllat que l'alta participació ha demostrat que a Catalunya ja no fan por les amenaces de la justícia espanyola. En l'acte de l'ANC per tancar la jornada –en un lloc tan simbòlic com el Born–, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha corroborat que el procés engegat "no té marxa enrere" i ha insistit en l'èxit malgrat els impediments que ha posat el govern espanyol perquè la votació es fes.

Els intents d'algunes formacions polítiques i col·lectius d'impedir la votació per la via judicial han topat amb el no dels jutges, que rebutgen prendre les mesures cautelars sol·licitades i, per tant, avalen que es mantinguin les urnes. Es tracta de les denúncies d'UPyD i Plataforma per Catalunya. Tampoc s'han complert altres amenaces de la mateixa Fiscalia instant els Mossos a identificar els voluntaris que organitzen la jornada, una mesura que els agents tampoc han aplicat.

Des de l'arrencada del procés participatiu, a les 09.00 hores, les llargues cues han desbordat els col·legis, instituts i locals de votació. Tot i que el temps no ha estat un aliat, amb pluges a diversos punts del país, els catalans que esperaven per omplir de vots les 6.695 urnes es comptaven per milers. La jornada ha transcorregut "amb normalitat", segons ha explicat la vicepresidenta, Joana Ortega.

Els primers compassos de la votació s'han desenvolupat enmig d'un ambient festiu i amb l'emoció d'alguns dels votants: "Fa un temps, ni em podia imaginar això que està passant", explicava el senyor Gorina, de 85 anys, que ha estat el primer a votar, juntament amb la seva dona, de 84 anys, al punt de votació de Matadepera. Els voluntaris, que preparaven des de les 07.00 hores la votació, només han topat amb alguns incidents. El més destacable s'ha registrat en un institut de l'Hospitalet de Llobregat, on els votants s'han hagut de traslladar a un altre punt de votació davant la negativa de la directora a lliurar-los les claus.

La jornada històrica del 9-N, que l'ARA segueix en directe minut a minut, ha començat amb els més de 40.000 voluntaris preparant les urnes, i amb uns 5,5 milions de persones cridades a votar. Tot i el fred, les cues a les portes d'alguns punts de votació s'han començat a formar minuts abans de l'obertura dels col·legis, i en alguns casos feien la volta als edificis de votació, amb centenars de persones esperant per exercir el dret a expressar-se, en una mostra més de l'expectació que ha generat aquest procés entre els catalans.

Polítics, esportistes, cantautors... a les urnes

El procés està sent coordinat per voluntaris, però personalitats com el conseller de Presidència, Francesc Homs, o el líder d'ERC, Oriol Junqueras, han participat activament, també com a voluntaris, en els punts de votació de les seves localitats. Altres dirigents, com Josep Antoni Duran i Lleida, Joan Herrera, Joana Ortega, David Fernández, el socialista Àngel Ros, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, o les presidentes de l'ANC, Carme Forcadell, i d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, també han exercit el seu vot.També hi ha participat l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, immers en la polèmica pels seus diners a Andorra. Pujol ha votat juntament amb la seva dona, Marta Ferrusola, a Barcelona.

Junqueras ha considerat que la jornada demostra que "això és imparable" i que "serà un èxit per avançar cap a la independència".

Fora de la política, personalitats del món de l'esport com Pep Guardiola i l'expresident del Barça Sandro Rosell també han votat en diferents punts de Catalunya. El jugador del Barça Xavi Hernández també s'ha deixat veure dipositant el seu vot, així com altres companys seus.

També noms rellevants del món de la cultura s'han mobilitzat en aquest 9-N. Lluís Llach, Raimon, l'actor Joel Joan o el grup Txarango han votat i han cridat a la participació al llarg de la jornada.

A la Moncloa es fan el desentès

Mentrestant, a Madrid, el govern espanyol no ha donat cap validesa a les dades de participació facilitades per la Generalitat aquest migdia, adduint que no hi ha "mecanismes de control". Rajoy ha seguit la jornada al seu despatx de la Moncloa, després de dir ahir, dissabte, que el 9-N "se'l pot anomenar com es vulgui, però ni és un referèndum, ni és una consulta, ni és res que se li assembli".

Fonts de la Moncloa han assegurat que l'actitud, avui, de Mas no beneficia les relacions polítiques entre els dos executius en el futur. En la mateixa línia, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha titllat el 9-N de "farsa", mentre que Ciutadans ha assimilat la consulta al franquisme i el nazisme.

Els dos grans partits espanyols, el PP i el PSOE, s'han conjurat els darrers mesos per impedir la votació, un front comú que han mantingut fins avui, diumenge. IU, en canvi, ha mostrat suport al 9-N.

Altaveu internacional

El ressò internacional de la consulta s'ha deixat notar a tots els continents. A Nova York, un dels darrers punts de votació a obrir, l'afluència ha estat notòria. S'han vist cues, algunes de molt importants, a ciutats com Londres o Brussel·les. Hores abans de l'obertura de col·legis a Catalunya ja ho havien fet altres centres a l'exterior, a ciutats com Sydney, on han participat més de 200 persones, Hong Kong i Tòquio.

També l'interès mediàtic pel procés ha estat notable i s'ha traduït en una gran presència de mitjans internacionals a Barcelona seguint la jornada. El valor de la premsa estrangera a la votació se centra en el seu valor polític i es copsa una incomprensió davant la postura de Rajoy.

Boom a les xarxes

El 'hashtag' #CataloniaWins ha necessitat menys de 30 minuts per arribar a ser el primer 'trending topic' mundial amb més de 10.000 tuits. La conquesta de les xarxes socials del 9-N ha estat inapel·lable.

L'etiqueta #9N és la més usada avui a Twitter per comentar la consulta sobiranista de Catalunya i, en un sol dia, ja ha acumulat més de 150.000 piulades, segons les dades de Topsy.

El 'hashtag' #OmplimlesUrnes s'ha convertit en 'trending topic' mundial des de primera hora del matí. El procés, doncs, ha tingut una gran repercussió a les xarxes

stats