Sobiranisme

Antich agafa el relleu de Cuixart al capdavant d'Òmnium amb una crida a revisar l'estratègia independentista

El nou president de l'entitat insta a no doblegar-se contra la repressió

3 min
Cuixart i Antich oficialitzant el relleu a Òmnium

Òmnium té des d'aquest dissabte nou president. Xavier Antich ha estat escollit avui com a màxim dirigent de l'entitat en substitució de Jordi Cuixart, amb la voluntat d'obrir una nova etapa després que el fins ara president hagi decidit fer un pas al costat per donar pas a nous lideratges. En el seu primer discurs al capdavant de l'entitat, Antich ha opinat que "caldrà revisar els marcs polítics i crear noves complicitats" en un missatge implícit a les formacions independentistes a aprendre dels errors del 2017, un discurs fet sota l'atenta mirada del president de la Generalitat, Pere Aragonès; de la presidenta del Parlament, Laura Borràs; del líder d'ERC, Oriol Junqueras, i de les diputades de la CUP Eulàlia Reguant i Dolors Sabater.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'ara ja màxim responsable d'Òmnium ha afirmat que seran "exigents" amb els partits independentistes, però també ha assenyalat que no pensen carregar-los les culpes de la paràlisi del Procés. "No donarem aire a la fòbia política, perquè l'antipolítica és l'ou de la serp que només genera desànim, i nosaltres no juguem en aquest camp perquè volem continuar sent espai de trobada", ha destacat per ressaltar el paper de l'entitat durant la dictadura, el 9-N, l'1-O o en la resposta a la sentència del judici. "Òmnium sempre hi és i continuarà sent-hi", ha dit.

Antich ha fet una crida a no doblegar-se contra la repressió i ha recordat que són aquí "contra pronòstic". "L'Estat volia que deixéssim de lluitar, però la repressió no ha pogut amb Òmnium ni tancant quatre anys el seu president a la presó i avui som més forts que mai", ha exclamat davant dels aplaudiments dels centenars de persones que s'han aplegat avui a la Farga de l'Hospitalet de Llobregat per assistir a l'assemblea general ordinària.

El flamant president també ha tingut un record especial per als milers de represaliats. "Us volem a totes i tots a casa, i els més de 4.000 represaliats són un orgull perquè és gent que lluita i que no té por", ha dit, després d'augurar que vindran nous episodis repressius: "La repressió és la prova de la nostra força, i en vindrà més, però serà un bon senyal, perquè significarà que la lluita continua". Així, Antich ha deixat clar que no renuncien als seus objectius. "Venim a culminar el procés d'independència i a fer de Catalunya una república", ha afirmat, abans d'avisar que no han vingut "a passar el temps", sinó a "guanyar". "Venim a convertir el poder col·lectiu en força i hi dedicarem tota la nostra energia, que es mesura per tones", ha afegit, per remarcar que el seu objectiu no és en cap cas "reformar l'Estat, sinó sortir-ne".

Antich, que s'ha fos en una llarga abraçada amb Cuixart abans de la seva intervenció, ha lloat el llegat del fins ara president, de qui ha dit que és "l'Òmnium de l'1-O, de la fermesa contra el Tribunal Suprem i dels 195.000 socis". En aquest sentit, s'ha compromès a portar l'entitat "més amunt", amb "el compromís, la generositat, l'exigència, la passió pel país, la lucidesa i la convicció" que ha demostrat, a parer seu, el tàndem format per Cuixart i Marcel Mauri com a vicepresident, els grans ovacionats de la jornada d'aquest migdia a la Farga.

Antich amb la nova junta d'Òmnium.

També han intervingut prèviament la nova vicepresidenta primera, Mònica Terribas, que ha defensat la immersió lingüística a l'escola pública com a "model de cohesió social", i el nou vocal, l'exdiputat de la CUP David Fernàndez, que ha fet una crida a construir "un país on càpiga tothom contra l'exclusió social". Un altre dels nous membres de la junta, l'exconseller Joaquim Forn, que ha rebut una gran ovació, ha explicat que només va trigar "deu segons" a acceptar la proposta de formar part de la direcció de l'entitat i ha sentenciat que lluitarà per fer realitat "el somni de la República Catalana".

stats