La judicialització del Procés

Antich a García-Castellón: "Òmnium també és Tsunami!"

El president d'Òmnium titlla d'"indecent" el magistrat i l'avisa que ho tornaran a fer

3 min
Antich, durant el seu discurs a l'assemblea general d'Òmnium

BarcelonaEl president d'Òmnium, Xavier Antich, ha carregat amb duresa contra el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón per la seva ofensiva per incloure com a terrorisme la causa de Tsunami. "Poden acusar 11 persones, però Tsunami vam ser tots. Òmnium també! Com centenars d’organitzacions i milers i milers de persones d’aquest país", ha etzibat el president de l'entitat durant la seva intervenció en la cloenda de l'assemblea general d'Òmnium, que ha tingut lloc aquest dissabte al Big Center de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El màxim dirigent de l'associació ha tret tota l'artilleria contra el jutge per incloure en la causa Oleguer Serra, exdirector general amb Jordi Cuixart i avui directiu estratègic de l'entitat: "Aquest jutge indecent que ha impedit investigar la corrupció del PP i la corrupció del Borbó s’ha atrevit a imputar-lo per terrorisme i acusar-lo de terrorisme: això és acusar Òmnium de terrorisme", ha denunciat.

Una acusació que Antich interpreta com un nou intent de la judicatura espanyola per posar en el punt de mira l'entitat que presideix. En aquest sentit, ha subratllat que en la interlocutòria que García-Castellón va fer el 26 de gener ha imputat Tsunami per la protesta que va convocar Òmnium, l'ANC i els CDR contra la visita que va fer Felip VI al monestir de Poblet el juliol del 2020. "El llop no ha fet més que ensenyar la pota. Aquest jutge s’ha atrevit a assenyalar Òmnium en la seva causa per terrorisme, amenaçant d'investigar-nos", ha criticat. La possible investigació no espanta, però, la junta directiva i Antich ho ha deixat clar: "Ni la dictadura franquista, que va il·legalitzar Òmnium, va poder acabar amb nosaltres! Ni tancant a la presó Jordi Cuixart, el nostre president, van poder acabar amb nosaltres!"

Antich tampoc ha passat per alt l'últim revés que ha patit García-Castellón a Suïssa, que s'ha negat a col·laborar per la falta d'indicis contra la secretària general d'ERC, Marta Rovira. “Poden inventar-se les fantasies que vulguin, però el ridícul internacional que estan fent és ja, a hores d’ara, monumental”.

En una defensa aferrissada de la mobilització i citant la frase més cèlebre del seu antecessor, Antich ha avisat el magistrat que ho tornaran a fer. "Si encara no ho té clar, ja li diem ara: tornarem a fer el que vam fer, i tants cops com calgui! I no és terrorisme: se’n diu dret de protesta", ha afirmat. "Que ho sàpiga García-Castellón i tots els jutges i fiscals que formen part d’un poder judicial podrit de soca-rel: no hem deixat de preparar-nos per tornar-ho a fer, com vam fer l’octubre del 17 i la tardor del 19", ha afegit davant l'aplaudiment de les desenes de socis i personalitats que seguien l'acte.

De fet, centenars d’organitzacions, entitats i personalitats de la societat civil catalana presentaran aquest dilluns un manifest conjunt contra la persecució i criminalització del dret a la protesta per part de la judicatura espanyola i en defensa dels drets fonamentals que ha impulsat Òmnium.

Defensa de l'amnistia

Tot i advertir que "l'amnistia no acabarà amb la repressió", posant d'exemple la causa de Tsunami o de l'operació Judes, Antich ha tret pit per l'aprovació d'aquesta mesura de gràcia, recordant que Òmnium ja la defensava el 2019. "És una victòria del moviment: el conflicte polític és al cor de l’Estat", ha remarcat. Així, ha instat el poder executiu i legislatiu a "corregir el despropòsit que la justícia vulneri drets fonamentals". En aquest escenari, ha demanat als agents independentistes mirada llarga “com sempre ha fet el catalanisme” per treballar per l’objectiu comú del dret a l’autodeterminació “amb voluntat constructiva i màxima ambició”.

stats