Protagonista col·lateral
Política Procés 21/01/2024

El dirigent independentista amb més causes judicials pel Procés

L'exregidor i exportaveu del secretariat de la CUP, Edgar Fernández, acumula quatre procediments

2 min
Edgar Fernàndez en roda de premsa

BarcelonaLa justícia arxivava dimarts la causa contra l'exregidor de la CUP, Edgar Fernández (Reus, 1988), per les protestes el dia de la sentència de l'1-O a la capital del Baix Camp. El també exportaveu del secretariat nacional és el dirigent independentista que acumula més causes judicials pel Procés, quatre. Ni Carles Puigdemont, ni Oriol Junqueras ni cap altre activista el superen. "No és mèrit meu", afirma rient. Tot i que des de ben jove milita a l'esquerra independentista, no ha estat fins a la celebració del referèndum que ha estat imputat en diferents mobilitzacions. Tres causes en les quals ha estat imputat ja s'han arxivat, però per a la quarta sí que seurà al banc dels acusats i ara espera que la Fiscalia i la Generalitat presentin l'escrit d’acusació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es tracta de la mobilització que es va fer també a Reus el 16 d'octubre del 2019, dos dies després de la sentència als presos polítics. L'acusen de desordres públics i desobediència, com en les altres causes, però també d'atemptat a l'autoritat pel llançament de tanques als Mossos que protegien la caserna de la Policia Nacional. "Ni em van detenir ni m'acusen per aquest fet, però m'hi sumen amb una vintena més de persones per l'acció en general", denuncia Fernández. "Llavors era regidor i tindria molt poca vista si llencés objectes, m'encausen pel suposat rol de lideratge que tinc en el moviment", critica.

Fernández també és el dirigent que més cops ha plantat el jutge. Fins a vuit vegades ho ha fet per denunciar la persecució del moviment independentista. Això va fer que el detinguessin el 2021 i el 2022 per les dues causes de la sentència del Procés. També ha vist com els Mossos i la Policia Nacional l'encausaven amb un desdoblament d'atestats pel tall de les vies en solidaritat amb els CDR de l'operació Judes. "Van acusar també una noia basca que va passar un temps aquí, però que ja no hi era en aquell moment", revela per demostrar que tot plegat era una "caça de bruixes". Tot i admetre que la repressió "desgasta i genera patiment" per la possibilitat d'entrar a la presó, continua al peu del canó. "El somni és molt més gran", conclou qui va ser candidat de la CUP per Tarragona a les eleccions espanyoles. Els qui el coneixen expliquen que no és dels que s'arronsen.

stats