El Suprem desestima l'últim recurs d'Adrián Sas i l'envia a la presó

L'activista vilafranquí ja ha dit que no es lliurarà com ha fet Dani Gallardo

2 min
Sas, en un acte organitzat pel seu grup de suport

BarcelonaEl Tribunal Suprem ha rebutjat aquest dijous l'últim recurs presentat per la defensa d'Adrián Sas, encausat per les mobilitzacions del primer aniversari de l'1-O, per evitar la presó. Ara l'Audiència de Barcelona haurà de dictar l'execució de la sentència per fixar quants dies té Sas per ingressar en un centre penitenciari. L'activista vilafranquí, de 34 anys, ja ha deixat clar, però, que no es lliurarà voluntàriament seguint els passos de Dani Gallardo, a qui la policia segueix buscant després de desobeir l'ordre judicial, que li donava tres dies per entrar a la presó. Tots dos, quan siguin detinguts i a l'espera de l'aplicació de la llei d'amnistia, que justament s'ha aprovat aquest dijous, es convertiran en els primers manifestants del Procés que seran empresonats. I curiosament tots dos van néixer fora de Catalunya. Sas, a Astúries, i Gallardo, a Andalusia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Tribunal Suprem dona validesa a la sentència de l'Audiència Barcelona i destaca que es pot acreditar la participació de l'encausat en els fets pels quals va ser condemnat. També defensa l'aplicació de l'agreujant per haver utilitzat un instrument perillós en referència a la bandera amb què suposadament hauria colpejat dos mossos i que havia estat impugnat per la seva defensa. "Era un pal de fusta, rígid, de més d'un metre de longitud i diversos centímetres de gruix, la capacitat lesiva del qual és objectivament rellevant”, destaquen els magistrats del Suprem, que exposen les ferides que van patir els agents per refusar la seva absolució.

Sas va ser condemnat a finals del 2020 a tres anys i mig de presó per atemptat a l'autoritat i un delicte de lesions, després que la Generalitat i la Fiscalia mantinguessin la seva acusació. El jove independentista havia estat jutjat per l'agressió a dos Mossos d'Esquadra durant el primer aniversari de l'1 d'Octubre, el 2018, una acusació que ell sempre ha negat. Un any més tard de ser condemnat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) desestimava el recurs que va presentar Sas per evitar el seu ingrés a la presó.

El recurs es fonamentava en denunciar que no s'havia respectat la presumpció d'innocència de l'encausat, en "les contradiccions" de les declaracions dels tres testimonis -tots Mossos d’Esquadra– que el van acusar d'agredir dos agents en el mateix moment i en llocs diferents i en el fet que els vídeos que va lliurar la policia catalana estaven editats i, per tant, podien haver estat manipulats. Aquests són els arguments que la seva defensa havia portat ara al Suprem, que també els ha refusat.   

En una entrevista recent a l'ARA, l'activista denunciava que sense l’acusació de la Generalitat no entraria a la presó perquè va presentar l'agreujant d'agredir els dos mossos amb un pal d'una bandera que feia que la pena superés els dos anys, cosa que implica l'entrada a la presó. "Qui em tanca a la presó són Junts i ERC", etzibava en l'entrevista on defensava la llei d'amnistia, però reclamava que aquesta mesura també s'apliqui per altres mobilitzacions i no només les relacionades amb el Procés. 

stats