Judicialització

Adrián Sas: "Qui em posa a la presó són Junts i ERC"

Activista encausat

3 min
Sas, en un acte de suport

BarcelonaEl pròxim dotze de març, d'aquí justament un mes, el Tribunal Suprem deliberarà sobre el recurs presentat per la defensa d'Adrián Sas, encausat per les mobilitzacions del primer aniversari de l'1-O. Si ratifica la pena, el vilafranquí es convertirà en el primer manifestant del Procés que ingressa a la presó.

Confia que el Suprem l’absolgui després que el TSJC no ho fes?

— De confiança amb la justícia de l’Estat no en tenim, però cal esgotar totes les vies. Si al judici no teníem esperances, al TSJC, menys, i al Suprem són nul·les.

Li fa por entrar a la presó?

— Por no sé si és la paraula, seria boig si digués que no em causa neguit, em fa por viure en un Estat en el qual no es respecten drets i llibertats i també la inacció davant d’aquestes injustícies.

Diu que no es lliurarà, que si el volen “segrestar” l’hauran de venir a buscar.

— No em lliuraré. En aquest estat antidemocràtic en què defensar l’autodeterminació és delicte, no col·laborarem amb la justícia. Ja no vam voler un pacte en el judici i ara no em presentaré voluntàriament. Hem de ser conseqüents amb la lluita i la nostra dignitat.

També fa una crida a la mobilització.

— Estem en un moment de desmobilització que ha fomentat el mateix govern. Els indults no van ser gratuïts, sinó a canvi de demanar perdó i aturar la lluita al carrer. Però la gent continua responent a la solidaritat i com vam defensar els presos processistes, ara confiem que ho facin amb els represaliats de l’Operació Judes o amb mi, que estic a les portes d’entrar a la presó. No m’empresonen a mi, empresonen el poble català, el dret a la manifestació i el dret a l’autodeterminació.

La notificació li va arribar en plenes negociacions per la llei d’amnistia, que el beneficiaria. Valida aquesta llei?

— No hi estem en contra. Seria estúpid perquè afavoreix altres companys i sobre el paper hi tinc cabuda, però està redactada de tal forma que l’última paraula la tindran els jutges. És, però, una amnistia parcial que deixa fora persones encausades per defensar el dret a l’habitatge, el dret a vaga o lluitar contra el feixisme al carrer i centenars de presos polítics de l’estat. Reivindiquem una amnistia total.

Sas, en un acte sobre l'amnistia.

Entén que Junts la tombés?

— No ho fa per salvar el poble català, sinó per salvar el seu cavall guanyador, Carles Puigdemont. És una negociació partidista pensant també en clau electoral després de l’elevada abstenció en les últimes eleccions perquè la pacificació ja els hi va bé.

El seu procés judicial fa cinc anys que dura, però denuncia que ara s’està tancant a correcuita abans que entri en vigor la llei d’amnistia. 

— Les casualitats no existeixen. Ara en plenes negociacions tot s’ha accelerat. També l’operació Judes. Ara volen tancar diligències i posar data de judici. Hi ha una lluita de poder a l’Estat entre els sectors més reaccionaris i el socialfeixisme del PSOE, però aquesta amnistia reforçarà el règim. 

Com el fa sentir ser el primer manifestant empresonat del Procés?

— No és important, de represaliats n’hi ha cada dia, que sigui pel Procés serà gràcies a l’acusació de la Generalitat. El primer pres que pot entrar a la presó és per la col·laboració del govern independentista de Junts i ERC, que no només no es va retirar de la causa, com va dir que faria, sinó que va sol·licitar que es contemplés un pal de bandera com a arma perillosa. Un agreujant determinant en el moment que l’Audiència em sentenciés a una pena de tres anys, sis mesos i un dia de presó.

Sense l’acusació de la Generalitat no entraria a la presó?

— Que es presentés com a acusació està fora de lloc quan ens animaven a sortir al carrer, tot i que després ens enviaven la policia i ens encausaven. Va dir que es retiraria de totes les causes, però va presentar aquest agreujant que fa que superi els dos anys. Qui em tanca a la presó són Junts i ERC. 

La Generalitat va fer marxa enrere després i ha demanat ara que no es tingui en compte aquest agreujant. 

— Ho va fer just abans de les eleccions catalanes. Ara es renten les mans i diran que han fet tot el possible si el Suprem tomba el recurs i, si el Suprem ho accepta, diran que han estat ells. És un rentat de cara a la galeria i no ens volem fer massa esperances. 

Què apel·len en el recurs?

Els vídeos estaven editats i no eren seguits i els tres mossos implicats diuen que els vaig agredir al mateix moment, quan estaven en diferents llocs.

stats