Judicialització

El TC rebutja el recurs de Torra contra la inhabilitació (però dos magistrats discrepen)

L'alt tribunal conclou que "no va ser condemnat per les seves idees" sinó per l'incompliment dels requeriments de la Junta Electoral

ARA
2 min
El president de la Generalitat, Quim Torra, a les portes del TSJC

El Tribunal Constitucional (TC) ha rebutjat amb dos vots particulars el recurs de l'expresident de la Generalitat Quim Torra contra la sentència que el va condemnar per desobediència per haver mantingut inicialment la pancarta dels presos i els llaços grocs al Palau de la Generalitat en període electoral l'any 2019 malgrat els requeriments de la Junta Electoral Central (JEC) perquè els retirés. Aquesta condemna va comportar la seva inhabilitació i l'avançament electoral. El Constitucional no estima el recurs de Torra contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ni contra la del Tribunal Suprem, que va ratificar el setembre del 2020 la condemna d'un any i mig d'inhabilitació. Sigui com sigui, la decisió no s'ha pres per unanimitat i hi ha dos vots particulars dels magistrats Juan Antonio Xiol i Ramón Sáez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Antonio Narváez, la conducta de Torra no podia estar emparada en l'exercici de drets subjectius, perquè en la seva condició de president de la Generalitat i màxim responsable de la gestió dels edificis públics la seva conducta venia determinada pel que disposa l'ordenament jurídic. També remarca que no va ser condemnat per les seves idees, opinions o manifestacions, sinó per l'incompliment d'uns requeriments derivats d'un ús "inadequat" dels edificis públics, que "han d'estar al servei dels interessos generals, no d'un grup més o menys concret o nombrós de persones, amb exclusió de la resta". Exhibir aquesta simbologia "partidista", remarca el veredicte, infringia el deure de "neutralitat i objectivitat que en tot moment ha de ser respectat pels poders públics", especialment en període electoral.

"Ara toca la via judicial europea"

La resposta de Torra ha sigut anunciar que acudirà a Europa amb la sentència del TC a la mà: "Ara toca la via judicial europea", ha afirmat l'expresident des de Twitter. En un comunicat, també condemna que la decisió arribi quan fa dos mesos que ja ha complert la inhabilitació i quan no hi ha "cap opció de reparar el dany": "La justícia corre quan vol córrer i va lenta quan li convé", critica Torra, que afegeix que l'única "justícia" és l'europea. Alhora, creu que els vots particulars venen dels "dos millors juristes" del TC, Xiol i Sáez.

stats