Procés
Política Procés 13/03/2023

¿Per què la Pobla de Segur ha votat deixar sense carrer Josep Borrell?

L'alcalde deixa clar que es canviarà el nom tot i que la participació va ser només del 12%

2 min
Veïns de La Pobla de Segur votant a la consulta per canviar el nom del passeig Josep Borrell

BarcelonaJosep Borrell deixarà de tenir un carrer amb el seu nom a la Pobla de Segur, on va néixer. El motiu? Els seus estirabots contra l’independentisme. Aquest diumenge els habitants del segon municipi més important del Pallars Jussà estaven convocats a les urnes per decidir si volien canviar el passeig que porta el nom de l'actual alt representant de la UE per a Afers Exteriors pel d'1 d'Octubre. Un 78% dels veïns (250) han votat a favor del canvi, mentre que un 20% (64) ha apostat per mantenir el que tenia fins ara. La consulta, que estava oberta als majors de 16 anys nascuts o domiciliats al municipi, ha rebut també cinc vots en blanc i tres nuls amb una participació de només el 12%.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ha anat bé", ha assenyalat l'alcalde, el republicà Marc Baró, malgrat que s'esperava una "mica més" de participació, La jornada s'hauria d'haver celebrat el 2019, però l'esclat de la pandèmia i altres factors han fet que s'hagués de posposar fins aquest diumenge. "Si s'hagués celebrat en el context que estava prevista creiem que hauria tingut una participació més elevada", ha dit Baró sobre la votació, de caràcter no vinculant.

Sigui com sigui, l'alcalde, que governa amb majoria absoluta, ha deixat clar en declaracions a l'ARA aquest dilluns que el canvi s'efectuarà en una o dues setmanes un cop passi per l'equip de govern: "Es canviarà, no tindria sentit que no ho féssim". Baró ha minimitzat la baixa participació: "El que no hagi vingut a votar és el seu problema", ha remarcat després d'admetre que la paràlisi del Procés ha influït en la mobilització a les urnes. El PSC, que havia demanat als veïns que no anessin a votar, ha titllat la consulta de "sectària i electoralista" i ha criticat que l'Ajuntament està "dividint el poble per interessos electorals". La direcció del PSC ha anunciat, de fet, un acte d'homenatge a Borrell: el proper 1 d'abril li entregaran el Premi als Valors Europeus.

L'alcalde ha recordat també que la consulta sorgeix arran de les declaracions que "el nostre gran amic" va fer sobre el procés independentista que van "menystenir i enfadar" la població del municipi. Es referia, especialment, a les que va fer l'exministre en un míting de les eleccions del 21 de desembre del 2017, quan va rebatre el candidat del PSC, Miquel Iceta, que advocava per la reconciliació: "Abans de cosir les ferides s'han de desinfectar", va etzibar Borrell.

En aquell mateix míting a l'Hospitalet de Llobregat, l’expresident del Parlament Europeu va comparar Oriol Junqueras amb l'antic capellà del poble, mossèn Rafel, perquè tenia “la mateixa arquitectura física i mental”. Això va provocar que membres dels CDR rebategessin amb el nom del mossèn el passeig. La placa va durar poc. Una persona afí a l’exministre la va arrencar, després va cremar la que van reposar i l’última la va guixar. Dos mesos després, el setembre del 2018, l'Ajuntament, amb majoria absoluta d'ERC (6) i el suport de CiU (4) i el vot en contra de l'únic regidor del PSC, acordava celebrar una consulta que ha arribat cinc anys després.

stats