PP

Pròrroga per a Alejandro Fernández: el PP ajorna el congrés del seu relleu

El conclave estava previst per a la tardor, però ara els populars no veuen prioritari fer-lo fins després de les generals

3 min
Alejandro Fernández al Parlament.

Madrid / BarcelonaLa majoria de càrrecs del PP a Catalunya interpretaven l'arribada d'Alberto Núñez Feijóo com una segona oportunitat per a Alejandro Fernández. No en va, poc abans que caiguessin Pablo Casado i Teodoro García Egea, el president dels populars catalans estava sentenciat. El tarragoní viu des de llavors una vida extra i, segons ha pogut saber l'ARA, s'allargarà almenys fins a l'any que ve. Fonts consultades per aquest diari confirmen que el PP ajornarà el seu congrés a Catalunya, previst per a aquesta tardor –Fernández va ser escollit la tardor del 2018–. Segons fonts populars, celebrar el congrés no és una prioritat fins passades les eleccions generals, que sobre el paper han de tenir lloc a finals del 2023. Així, el lideratge del partit serà un debat que no s'abordarà fins llavors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'objectiu de l'ajornament és centrar-se en les eleccions municipals i les generals i, un cop superat aquest cicle, abordar el lideratge autonòmic, segons apunten fonts de la formació. Dit d'una altra manera, no posar el focus en Fernández i en canvi posar-lo en els candidats a les municipals i en Feijóo. Segons veus del partit, aquesta mesura es va proposar des de Catalunya i Génova l'ha avalat. De fet, dilluns el coordinador general del PP, Elías Bendodo, subratllava que "la prioritat va en funció dels processos electorals". És a dir, que el partit prioritzarà a Catalunya els congressos provincials per reforçar l'estructura territorial de cara a les eleccions municipals. A diferència de bona part de les comunitats, tant a Catalunya com al País Basc i Galícia no hi ha previstes ara per ara eleccions autonòmiques l'any vinent.

Des de les eleccions del 14-F que Alejandro Fernández pilota un partit a la corda fluixa perquè la direcció estatal li va retirar la confiança arran dels nefastos resultats electorals. Al Parlament, Fernández lidera un grup de tan sols tres diputats, un dels quals, Daniel Serrano, es va donar de baixa del partit després que se li obrís un procés judicial per un presumpte assetjament sexual a una companya del PP. I és que el dirigent conservador va assumir el lideratge del partit ara fa quatre anys, quan la formació havia tocat fons després de la patacada electoral del desembre del 2017, que els va deixar amb quatre diputats. Però Fernández no només no ha aconseguit reflotar el partit, sinó que encara l'ha enfonsat més. Diversos quadres li van girar l'esquena per la seva gestió al territori, va perdre encara un diputat més al Parlament el 2021 i 147 regidors a tot el territori a les municipals.

El seu relleu és un escenari difícil que el partit, sabent-ho, de moment decideix no abordar. Un escenari poc probable, i així ho comenten diversos càrrecs, és que Fernández repeteixi. Per contra, un dels més futuribles, i així ho apunten també diverses veus, és que, si acaba fent el pas, l'actual portaveu popular a l'Eurocambra, Dolors Montserrat, sigui la candidata de consens. Pel camí, i més sent el PP un partit de grans famílies com ho era Convergència, pot haver-hi moltes sorpreses.

Pròxim repte, les direccions provincials

Fonts de la direcció estatal reforcen la tesi que va verbalitzar Bendodo dilluns i confirmen que primer es faran els quatre congressos provincials catalans abans d'obrir el meló de Fernández. "Quan arribem a aquest riu, el creuarem", va dir Bendodo per exemplificar la seva estratègia de convocar congressos un cop s'acostin les eleccions a cada territori. Amb els congressos provincials, però, el PP ja va tard. Els de les quatre demarcacions catalanes s'havien d'haver celebrat fa un any, després de la patacada del 14-F, però el partit va ajornar-los i va omplir les direccions de gestores. L'executiva va prendre aquesta decisió per no obrir una batalla al territori poques setmanes més tard d'haver pacificat la cúpula.

El partit, doncs, començarà amb el congrés provincial de Barcelona, previst per al 23 de juliol, i continuarà amb els de Lleida, Tarragona i Girona. A les comarques barcelonines, l'exalcalde de Castelldefels Manuel Reyes s'hi presentarà per liderar-les. De fet, Reyes ja va ser elegit per l'anterior cúpula estatal per pilotar la gestora. Aquests quatre esdeveniments ja ompliran l'agenda abans de les municipals i després, quan encara quedi menys per a les generals, és probable que tampoc s'entri en el debat del lideratge. Fernández serà reelegit o no sabent si Feijóo és el nou inquilí de la Moncloa.

stats