El PP rellevarà tots els seus presidents provincials de Catalunya i nomenarà gestores

L'exalcalde de Castelldefels Manuel Reyes dirigirà el partit a Barcelona

3 min
L'exalcalde de Castelldefels Manuel Reyes en una imatge d'arxiu

BarcelonaDesprés de renovar i ampliar la direcció a Catalunya fa gairebé dos mesos arran de les crítiques internes per la desfeta del 14-F, l'assignatura pendent que havia d'abordar el PP abans de l'estiu era la renovació de les seves estructures provincials. Estaven previstos congressos a les quatre demarcacions catalanes abans de l'estiu –tot i que encara no estaven convocats–, però finalment el partit rellevarà les actuals direccions provincials i les substituirà per gestores, segons han explicat diverses fonts a l'ARA. De fet, aquest dimarts la formació ja ha convocat un comitè executiu extraordinari per fer oficials els nomenaments, tal com consta en l'ordre del dia al qual ha tingut accés aquest diari. Mitja hora abans, el partit també té previst reunir el seu comitè de direcció.

D'aquesta manera, a la província de Barcelona, segons expliquen diferents fonts consultades, serà l'exalcalde de Castelldefels i exdiputat al Parlament, Manuel Reyes, qui substituirà l'actual president del partit a Barcelona, Óscar Ramírez, que és també regidor a l'Ajuntament de la capital catalana. El de Manuel Reyes era el nom que la direcció de Madrid, crítica amb la gestió de Ramírez, avalava per agafar les regnes del partit a Barcelona. L'encara president provincial, segons fonts pròximes, tenia intenció de tornar-se a presentar en el càrrec i això hauria fet que, finalment, la direcció estatal decidís nomenar a dit Reyes abans que els dos candidats s'enfrontessin en un congrés. Amb tot, segons fonts consultades, la decisió ha comptat amb l'aval de la direcció catalana per evitar una pugna interna en un moment en què el partit encara s'està refent de la patacada de les últimes eleccions catalanes i té el territori desmantellat.

"El PP a Catalunya s'ha de construir des de les quatre províncies i molt aviat farem passos importants en aquest àmbit", deia el secretari general del PP a tot l'Estat, Teodoro García Egea, fa dos dies al seu compte d'Instagram. Serà, doncs, aquest dimarts quan es començaran a fer aquests "passos" que anunciava Egea. A banda de Barcelona, també s'hauran de fer públics els noms que rellevaran Maria Àngels Olmedo a Girona, Marisa Xandri a Lleida i Francesc Caballero a Tarragona. A Lleida, per exemple, qui substituirà Xandri és l'actual regidor a l'Ajuntament de la capital del Segrià Xavi Palau.

Els congressos de fa quatre anys

Fa quatre anys a Barcelona la direcció del PP va aconseguir arribar a una solució salomònica amb el nom de Dani Serrano –l'ex secretari general del partit apartat ara per un presumpte cas d'assetjament sexual–, que va ser l'única candidatura que es va presentar, després que la direcció de Xavier García Albiol aconseguís presentar-lo com un candidat de consens davant dels sectors afins a l'expresident del partit Alberto Fernández i l'actual eurodiputada Dolors Montserrat. Quan Serrano va assumir la secretaria general del partit, l'any 2019, va deixar el càrrec i la direcció va nomenar Ramírez per substituir-lo –ja hi va haver algunes veus que van criticar la manera com es va fer l'elecció.

A Lleida, l'exdiputada al Parlament Marisa Xandri va revalidar la seva presidència en un congrés on també es va presentar l'exregidora a l'Ajuntament de Lleida Maria José Horcajada. A Tarragona va ser escollit l'actual president del partit, Alejandro Fernández, a qui no se li va presentar cap rival. Dos anys després va deixar el càrrec per assumir el lideratge de la formació. A Girona, en canvi, es va acabar suspenent el congrés per evitar que es presentessin dues candidatures: la de l'exdelegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, que llavors era encara el president del partit en aquesta província, i la de l'exdiputat Sergio Santamaría. A finals del 2019, i després de dos anys d'interinatge de Millo, la direcció va nomenar a dit l'exregidora de Figueres Maria Àngels Olmedo com a presidenta de la formació a les comarques gironines.

Sigui com sigui, amb aquesta renovació, el PP pretén encarar els dos anys que queden des d'ara fins a les eleccions municipals del 2023 amb les estructures renovades. L'objectiu és revifar el territori i aprofitar la desfeta de Ciutadans per recuperar múscul als municipis. Des de fa setmanes Alejandro Fernández, acompanyat del secretari general, Santi Rodríguez, recorre el territori català per escoltar les bases i refer l'organització. A tall d'exemple, la direcció pretén recuperar les estructures comarcals que Ramírez va eliminar a la província de Barcelona i triar almenys una persona a cada comarca que faci d'enllaç amb la direcció catalana, segons apunten fonts de la cúpula a Catalunya. A més, el partit també està en contacte amb la direcció estatal per anar absorbint de forma coordinada el degoteig de baixes de militants i càrrecs de Ciutadans que volen fer el pas al PP. Tot plegat, per intentar rellançar un PP que el 14-F va tornar a tocar fons.

stats