Política 29/03/2021

Alejandro Fernández fia a Santi Rodríguez, Llanos de Luna i Juan Milián la missió de reflotar el PP a Catalunya

Un dels càrrecs destituïts per Bou, Isaac Martín, també entrarà a la direcció del partit

4 min
Alejandro Fernández i Santi Rodríguez, en una imatge d'arxiu al Parlament

BarcelonaAlejandro Fernández intentarà apaivagar les crítiques internes que fa setmanes que ressonen per la seva gestió al capdavant del PP amb tres noms: Santi Rodríguez, María de los Llanos de Luna i Juan Milián. Tots tres reforçaran la direcció del partit a Catalunya després de la patacada del 14-F un cop el comitè executiu d'aquesta tarda a l'Hospitalet de Llobregat ha ratificat els canvis que el líder popular ha negociat en els últims dies amb la direcció estatal –que està tutelant la reestructuració del partit amb el secretari general, Teodoro García Egea–. Segons confirmen diverses fonts a l'ARA, a banda d'aquests tres noms, també s'incorporaran a la direcció l'exregidora de Sant Feliu de Llobregat Elisabet Ortega i dos homes de confiança de Fernández: Isaac Martín, el conseller destituït pel regidor del PP Josep Bou la setmana passada, i també l'actual regidor a Esplugues de Llobregat Marcos Sánchez.

El comitè executiu d'aquesta tarda ha estat realment plàcid respecte al de fa poc més d'un mes, quan a Alejandro Fernández li van ploure les crítiques de totes bandes. Per això el líder conservador ha buscat un nom que genera consens entre tots els sectors i famílies del partit i que té l'aval de la direcció estatal perquè sigui el seu número dos: Santi Rodríguez. L'exdiputat al Parlament tornarà a ocupar així un càrrec que ja va assumir durant l'etapa de Xavier García Albiol com a president dels populars catalans. Ell substituirà el fins ara secretari general del partit, Daniel Serrano, que va ser apartat del càrrec al gener després que es fes pública una investigació per presumpte assetjament sexual a una companya de la formació.

Tots els canvis s'han aprovat per unanimitat, segons ha explicat el partit en un comunicat, i han de servir per "reforçar la implantació" del partit al territori i també "l'estratègia de comunicació". Precisament per assolir aquests dos objectius, immediatament per sota de Rodríguez, Alejandro Fernández hi ha situat dos noms més: l'actual diputada al Congrés Llanos de Luna –com a coordinadora d'acció política– i l'exdiputat al Parlament Juan Milián, –coordinador d'estratègia política i comunicació–. Milián es queda, d'aquesta manera, amb les funcions de la vicesecretaria de comunicació, un càrrec que ocupava fins fa poques setmanes Albert Fernández Saltiveri, a qui el partit el va cessar l'endemà que l'ARA publiqués que va ser denunciat per maltractaments per la presidenta de Noves Generacions, Irene Pardo. Llanos de Luna, per la seva banda, serà l'encarregada de coordinar tota l'acció territorial i organitzativa del partit.

La resposta a la purga de Bou

Amb el nomenament de Milián i Llanos de Luna com a coordinadors, la resta de vicesecretaries passaran a tenir menys pes polític. "Es distribuiran les responsabilitats", apunta un dirigent del partit. Així, de Llanos de Luna dependrà la vicesecretaria d'organització, que estava vacant des de gairebé l'inici del mandat de Fernández perquè qui l'ocupava era Antonio Gallego, ara diputat de Vox. Gallego mantenia discrepàncies amb la cúpula popular i no va assumir mai les seves funcions. Finalment la dirigirà Isaac Martín, persona de confiança d'Alejandro Fernández i que va ser destituït per Josep Bou fa una setmana com a conseller de districte a Sarrià. El líder popular respon d'aquesta manera a la purga del regidor popular, que va enervar els presidents de districte –afins a Fernández–, i fa entrar un dels consellers cessats a la seva direcció. Un moviment del qual recelen alguns dirigents perquè ho veuen com una maniobra "d'indefensió".

També hi serà Xavi Cañigueral, l'altre conseller de districte destituït per Bou. En el seu cas, però, en un segon pla, com a responsable d'àrea, un càrrec però que no forma part del comitè de direcció. Precisament aquest òrgan es tornarà a reunir la setmana que ve, segons expliquen fonts del partit a l'ARA, després de mesos de no fer-ho de forma periòdica. Aquesta havia estat una de les crítiques a Alejandro Fernández, perquè des que pilotava el partit s'havien reduït o fins i tot desaparegut aquestes reunions, que tradicionalment havien estat setmanals.

El líder del PP a Catalunya també ha situat com a vicesecretari d'electoral l'actual regidor a l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat Marcos Sánchez, que també és membre del Comitè Executiu dels conservadors i afí a Fernández. La seva vicesecretaria fins ara la tenia també Saltiveri. I encara una nova incorporació: Elisabet Ortega, exregidora a Sant Feliu de Llobregat i membre de la direcció provincial de Barcelona, que passarà a dirigir la vicesecretaria de participació, que fins ara no existia. De fet, aquest planter es va crear a nivell estatal en l'últim congrés que va guanyar Pablo Casado i ara s'ha replicat també a Catalunya.

Amb aquests canvis, Alejandro Fernández hauria de tranquil·litzar els ànims de les famílies més crítiques amb la seva gestió. Diversos sectors del partit van carregar contra el líder popular per haver deixat de banda el territori i no haver comptat amb l'experiència d'antics dirigents del partit. Hi ha veus, però, que encara veuen amb escepticisme que tot plegat funcioni, mentre que d'altres confien que els canvis serveixin per tornar a "il·lusionar" les persones que s'han sentit "ignorades i menystingudes" durant aquests últims mesos. Rodríguez, Llanos de Luna i Milián tindran a les seves mans tornar al territori a recuperar la confiança de la militància, però també ampliar la base. I aquí és on entra l'estratègia que la formació ja prepara per incorporar tots els càrrecs de Ciutadans que comencen a trucar a la porta del PP.

stats