Política 04/10/2021

El PSOE es desmarca del fitxatge d'Antonio Miguel Carmona per Iberdrola

Unides Podem parla de "portes giratòries" i demana que els socialistes l'expulsin del partit

ARA
2 min
Carmona anima els militants del PSOE a canviar la direcció regional

MadridEn plena crisi per l’augment dels preus de l’electricitat que el govern espanyol està intentant frenar, el fitxatge de l’exregidor i exdiputat socialista de Madrid Antonio Miguel Carmona com a vicepresident d’Iberdrola ha posat en una situació incòmoda el PSOE. De fet, des que diumenge es va conèixer la notícia, diversos dirigents socialistes han anat sortint per desmarcar-se públicament d’aquest nomenament. “Ell sabrà el que fa; a nosaltres no ens ho ha consultat, i creiem que no és una bona decisió”, ha afirmat aquest dilluns la futura portaveu dels socialistes al Senat, Eva Granados, en roda de premsa. Granados ha assegurat, a més, que la “interlocució amb les elèctriques” la tindrà el govern espanyol i “no el senyor Carmona”, que ha recordat que no té cap càrrec al partit actualment.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Hores abans també havia criticat aquest fitxatge el secretari d’organització del PSOE, Santos Cerdán, que, en una piulada a Twitter, havia assegurat que el nomenament era “un mal missatge” cap a la ciutadania, tot i assegurar que no tenia “res en contra” ni d’Iberdrola ni de Carmona. S’hi havia afegit també el diputat Odón Elorza, que havia assegurat que Carmona “no representa el PSOE i la seva militància” i que la decisió presa “és impròpia d’un socialista”. 

Les crítiques dels socialistes amb aquest nomenament contrasten amb l’aval que van rebre des de les mateixes files socialistes fa un any els fitxatges per Enagás de l’expresident de la Generalitat José Montilla i l’exministre socialista Pepe Blanco. Un dels que va defensar el nomenament de Montilla va ser l’actual ministre de Cultura, Miquel Iceta, que va negar que fos un cas de “portes giratòries”.

Tot i criticar el moviment de Carmona, ni Granados ni Cerdán tampoc han parlat de “portes giratòries”. Sí que ho ha fet, però, el soci de govern del PSOE, Unides Podem. El president del grup lila al Congrés, Jaume Asens, ha estat el més contundent. En una entrevista a TVE, Asens ha qualificat “d’indecència” el fitxatge de Carmona i ha demanat al PSOE que el faci fora del partit. “El que seria coherent seria fer-lo fora del partit o que ell marxés”, ha defensat. A més, ha apostat per ser més estricte en la regulació per prohibir les “portes giratòries”.

També s'ha afegit a les crítiques la coportaveu de Podem Isa Serra: “És un escàndol, una vergonya; és riure’s de la ciutadania davant del pols que estan fent les elèctriques”. Serra ha assegurat que aquest fitxatge suposa un “nou exemple” de com funciona el mercat elèctric i l'explicació de per què “no para de pujar el preu de la llum”.

El PP també critica el PSOE

A banda del seu soci de govern, al PSOE també li han arribat les crítiques des del principal partit de l’oposició. El dirigent del PP i també conseller de la Presidència i de Justícia de la Comunitat de Madrid, Enrique López, ha situat el fitxatge en l’àmbit de “l’esquerra de caviar”, en referència al PSOE. En aquest sentit, ha retret als socialistes que critiquessin el fitxatge de l’expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre per una empresa de caçatalents l’any 2013.

stats