Política 24/11/2015

El PSOE promet a les mares un bonus de dos anys de cotització per cada fill

Les mesures dels socialistes per tenir horaris del segle XXI: un segell d'horari racional per a les empreses que els permeti deduir en l'impost de societats i permisos de paternitat iguals per a home i dona

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Pedro Sánchez amb Susana Díaz. La presidenta andalusa només va agafar-se una baixa de maternitat de 45 dies / EFE

MadridCom a diputat socialista al Congrés, Jordi Sevilla va ser el primer de demanar un permís de paternitat després de l'adopció del seu primer fill quan la baixa sempre s'havia limitat a la mare. Ja com a ministre de Zapatero, va impulsar el pla Concilia el 2005 per intentar encaminar Espanya cap a uns horaris del segle XXI. Ara que Pedro Sánchez l'ha recuperat per al seu equip d'experts, el PSOE torna a la càrrega amb una bateria de mesures per intentar acostar l'Estat als horaris europeus.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSOE ha presentat aquest dimarts les seves propostes per a la racionalització d'horaris i conciliació de la vida laboral. Busca així tres objectius: passar de viure per treballar a treballar per viure, potenciar gaudir de la vida i de l'oci, i garantir el dret dels nens a estar amb els seus pares. "És una reivindicació al dret a decidir de les persones", ha dit Sevilla, per acabar amb el dilema per a les dones que han plantejat diferents estudis: "O el meu fill o el meu cap".

La proposta socialista presenta dues grans novetats. Repassem la bateria de mesures:

Bonus de dos anys de cotització

L'objectiu: evitar que la reducció de la jornada de les mares influeixi en la seva pensió

Moltes dones decideixen reduir la seva jornada laboral quan tenen fills o bé quan adopten, amb una conseqüències tant per a la seva carrera com per a la seva futura pensió, cosa que el PSOE vol solucionar amb la seva mesura estrella: un bonus de dos anys de cotització extres tant per a les dones que decideixin seguir treballant com les que no i que assumiria l'Estat.

"Volem reconèixer totes les dones amb un bons de cotització, a efectes de les pensions, de manera que tenir un fill no perjudiqui en la pensió que reben. Sabem que les dones que volen tenir fills redueixen els seus salaris i jornades i que això té conseqüències a l'hora de calcular la pensió", ha explicat la coordinadora del Programa Electoral i secretària d'Estudis i Programes del PSOE, la catalana Meritxell Batet, acompanyada del responsable econòmic de l'equip d'experts, Jordi Sevilla.

Amb tot, Sevilla no ha volgut concretar quant costaria aquesta mesura per a la Seguretat Social. Ha defensat, però, que sí que sap "el cost de no fer-ho", el "sostre de vidre" amb què topen les dones a l'hora de promocionar a les seves empreses si redueixen el seu horari, la baixa natalitat o la baixa productivitat de l'economia. "Per a la majoria de les treballadores tenir un fill és un 'handicap'", ha afegit.

Deduccions en l'impost de societats

Per a les empreses que promoguin la racionalització d'horaris

Per intentar canviar la principal "diferència cultural" d'Espanya respecte de la resta de socis europeus, el PSOE també parla de mesures d'incentius per a les empreses, si bé en cap moment proposa penalitzacions. El principal incentiu seria promoure en la negociació col·lectiva mesures de racionalització que, si es complissin, atorgarien a l'empresa un "segell d'horari racional". Una etiqueta que els permetria dos avantatges: deduccions en l'impost de societats, és a dir, rebaixes d'impostos, i més punts per accedir a la contractació pública.

Sevilla defensa que no hi ha una oposició empresarial severa a flexibilitzar els horaris i que cal aferrar-se a les noves fórmules que brinda la tecnologia per ajudar en la conciliació. Amb tot, no assenyala mesures concretes.

Permisos iguals per a dona i home

Que no siguin transferibles i a la llarga existeixi una baixa paternal

Actualment un pare té un permís de dues setmanes quan neix el seu fill o bé adopta. Llevat que la mare renunciï a la seva baixa maternal en favor del pare. El PSOE proposa la "obligatorietat i igualtat entre home i dona" en els permisos de naixement. És a dir, que no siguin transferibles perquè no sigui necessari i progressivament l'home pugui tenir una baixa igual a la de la mare i que pugui demanar de forma paral·lela o seqüencial.

Escolarització universal de 0 a 3 anys

Menys deures i horaris escolars compatibles a les necessitats dels pares

Una de les mesures ja anunciades pels socialistes és l'escolarització universal de 0 a 3 anys, és a dir, que qualsevol família que demani l'ingrés a una escola bressol pública tingui una plaça. Es tracta d'una mesura que també comparteix Ciutadans en el seu programa electoral. A banda, el PSOE se suma a la campanya perquè els alumnes arribin a casa amb menys deures i es "respecti" així el seu temps lliure i també les seves necessitats. Finalment, reclama que "els horaris escolars siguin compatibles i adequats amb les necessitats dels pares", però no assenyala què implica això: si allargar l'horari escolar a la tarda o no, ja que es tracta d'una mesura que xoca amb la pressió perquè els horaris dels pares no siguin tan dilatats.

stats