Política 30/07/2019

El CIS enlaira el PSOE fins al 41,3% de suports i castiga Cs

El PP es manté segon i Podem creix tímidament en una enquesta feta abans de la investidura fallida

Ot Serra
5 min

BarcelonaL’endemà que el president del CIS, José Félix Tezanos, apostés per l’abstenció del PP i Cs en un eventual nou debat d’investidura de Pedro Sánchez, el baròmetre de juliol enlaira encara més -fins al 41,3%- la intenció directa de vot del PSOE en una hipotètica repetició electoral. Una xifra rècord per als socialistes aquests últims mesos, que representa un increment de tres punts respecte al juny i de tretze respecte al suport rebut en les eleccions del 28 d’abril. El gran perjudicat és Cs, immers en una crisi interna per les dimissions de diversos crítics arran de l’escorament a la dreta d’Albert Rivera, que cauria fins a la quarta posició i perdria més de tres punts i mig (12,3%), per darrere del PP, que es manté en segona posició (13,7%) i Unides Podem (13,1%). L’impuls al PSOE, amb tot, es produeix en un sondeig elaborat a principis de juliol i que, per tant, no té en compte el debat d’investidura fallit de Pedro Sánchez de la setmana passada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els resultats del CIS expressen el sentit de vot dels espanyols consultats, però en aquest cas no els tradueix en repartiment d’escons, per bé que probablement podrien atorgar al PSOE la majoria absoluta del Congrés. Tot i que aquests números podrien alimentar la temptació de Sánchez de tornar a les urnes, es tracta d’un sondeig que, per les dates en què es va dur a terme, no detecta el possible desgast que les negociacions de la investidura hagin pogut tenir sobre l’electorat del PSOE i d’Unides Podem. Una circumstància que, si s’acaba consolidant amb manca d’acord abans del 23 de setembre i aboca el país a noves eleccions el 10 de novembre, podria comportar un cert grau de desmobilització de l’esquerra. De retruc, el sondeig no resol la incògnita de si la triple dreta es beneficiaria d’uns nous comicis arran de la incapacitat de Sánchez de trobar aliats. Amb aquests interrogants damunt la taula, ahir els socialistes van mostrar prudència i el portaveu adjunt a la cambra baixa, Rafael Simancas, va demanar al PP, Cs i Podem un gest per permetre la investidura de Sánchez, aprofitant que les dades del CIS situen el PSOE en una posició més que privilegiada en el tauler polític.

Crítiques a Tezanos

La bona salut que els sondejos de l’organisme públic pronostiquen als socialistes des que Sánchez va fer fora Mariano Rajoy de la Moncloa sempre ha rebut una rèplica de descrèdit de les formacions de l’oposició, i així ho van tornar a demostrar ahir Cs i Podem. El portaveu adjunt del partit taronja al Congrés, Fernando de Páramo, va ironitzar que en el pròxim baròmetre el PSOE “obtindrà els 350 escons” de l’hemicicle, en un intent de treure importància al retrocés que l’enquesta preveu per a la formació d’Albert Rivera, ancorat en el no més categòric a Sánchez. Encara amb la ressaca de les negociacions frustrades, el secretari d’acció de govern de Podem, Pablo Echenique, també es va mostrar bel·ligerant amb els resultats. “[Sánchez] obtindria el 127% dels vots i seria escollit rei d’Espanya, president de la Comissió Europea, papa de Roma i emperador de l’Univers”, va ironitzar en una piulada a Twitter. S’hi va afegir Pablo Iglesias, que en una intervenció al programa Fort Apache va acusar Sánchez de no tenir “projecte de país” i va tornar-li a criticar una suposada preferència per Cs i no per Podem, alhora que es va mostrar optimista de cara a les negociacions per a un segon debat d’investidura.

El to més contemporitzador el va mostrar el president del PP, Pablo Casado, a qui el CIS manté com a principal partit de l’oposició, tot i que amb poc marge de diferència respecte a Cs i Podem. Casado no va amagar que no “es fia” dels resultats de les enquestes de Tezanos, però lluny de restar-li credibilitat les va interpretar com una constatació que el seu partit estava “recuperant l’electorat”. Certament, la formació conservadora puja més de dos punts respecte al baròmetre del mes de maig, però continua per sota del 16,7% de suports del 28 d’abril. Amb aquest escenari, Casado va mostrar recels a unes noves eleccions i després dels múltiples pactes amb Cs i Vox en ajuntaments i comunitats autònomes va voler oferir una imatge de centralitat. “Això ens ha fet veure que som un partit que dialoga, responsable i contrari als bloquejos”, va assegurar ahir en roda de premsa.

A favor d’abaratir la investidura

Els posicionaments de moment rígids dels diversos actors impedeixen que Pedro Sánchez pugui ser escollit ni en primera ni en segona volta, una circumstància que va fer aflorar les últimes setmanes el debat de reformar la Constitució per abaratir la investidura del candidat. Va ser el mateix Sánchez qui va defensar canviar la llei perquè la falta d’acord no desemboqui en noves eleccions, sinó que habiliti que la força més votada governi encara que pequi de fragilitat parlamentària. Una altra alternativa que pregunta l’últim baròmetre del CIS és eliminar el requisit de la majoria absoluta en primera votació, en sintonia amb les propostes que ha anat deixant caure Sánchez. El sondeig també premia el secretari general del PSOE amb aquesta qüestió, perquè la majoria de votants de tots els partits -excepte del PNB- són partidaris de flexibilitzar les exigències per a la investidura.

Sánchez ja va deixar clar que aquestes idees no les exposava a fi d’aplicar-les en el moment actual sinó en el futur, de manera que ara haurà d’aconseguir més partidaris que detractors a la seva candidatura o bé deixar córrer el rellotge i tornar a eleccions. Malgrat les reserves pel moment en què es va fer el sondeig i tots els interrogants que s’obren, el PSOE és el partit que aconsegueix més fidelització del vot -després d’En Comú Podem-: el 85,1% dels enquestats que van votar el PSOE el 28 d’abril responien que ho tornarien a fer. A més, en una escala en què 0 significa “amb tota seguretat mai el votaria” i 10 “amb tota seguretat el votaria sempre”, prop del 50% dels espanyols se situen entre el 5 i el 10 quan són preguntats pel PSOE. Una altra de les dades importants que deixa el CIS en benefici dels socialistes és la victòria que pronostica per al PSC a Catalunya, on el 23,6% de catalans responen que optarien per la formació de Miquel Iceta i un 21,1% triarien Esquerra, en segona posició.

Tot i els bons auguris per a Sánchez, només un 21,4% dels enquestats consideren que la gestió del govern socialista ha sigut molt bona (1,3%) o bona (20,1%), mentre que un 38,8% creuen que ha sigut regular, un 21,9% dolenta i un 10,6% molt dolenta. A un 30,7% d’espanyols, Sánchez els inspira molta confiança (5,6%) o bastanta (25,1%), a un 37,5% poca i a un 28,5% gens. El líder socialista pot esperar un pròxim baròmetre més fidel al panorama actual per analitzar què li convé més.

stats