Política 12/06/2019

L'esquerra signa a Alacant l'acord que reedita el govern progressista del País Valencià

El PSPV, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida investiran president aquest dijous Ximo Puig

Daniel Martín
3 min
Els líders del PSPV, Ximo Puig; Compromís, Mónica Oltra; i Unides Podem - Esquerra Unida, Rubén Martínez Dalmau; després de signar l'acord de reedició del govern progressista del País Valencià

ValènciaFins a onze reunions han fet falta, inclosa una al mateix castell de Santa Bàrbara d'Alacant, per tancar l'acord que ha permès reeditar el govern progressista del País Valencià entre el PSPV, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida. A les 18.40, finalment, s'ha públic a la capital del sud, en un gest per exemplificar la voluntat de vertebrar el País Valencià i abandonar el centralisme de la ciutat de València.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El pacte preveu la creació de dotze conselleries, dues més que l'actual govern: el PSPV en dirigirà sis, una més; Compromís quatre, una menys, i Unides Podem-Esquerra Unida, que s'estrena al Consell, dues. Per al líder socialista i president de l'executiu en funcions, Ximo Puig, el nou acord és “integrador i inclusiu” i neix de "l’ambició dels valencians i de les valencianes que aspiren a tenir un futur pròsper". "Ara hi ha un compromís clar de donar una estabilitat a un govern que finalment generi un escenari positiu per al creixement econòmic i per a la igualtat d'oportunitats", ha emfatitzat el líder de l'executiu.

El PSPV disposarà, a més del departament de la Presidència que encapçalarà Puig, de les conselleries d'Hisenda i Finançament; Sanitat Universal i Salut Pública; Justícia i Interior; Obres Públiques i Vertebració del Territori i Innovació i Investigació i Universitats.

Compromís comptarà amb una vicepresidència, en la persona de Mónica Oltra, que també dirigirà la conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, i els departaments d'Educació, Cultura i Esport; Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball i Agricultura, Medi Ambient, Desenvolupament Rural i Emergència Climàtica.

Finalment, Unides Podem-Esquerra Unida dirigirà una segona vicepresidència, que encapçalarà el líder de la formació lila, Rubén Martínez Dalmau, que també assumirà les competències d'Habitatge i Sostenibilitat Energètica i Habitacional; i la conselleria de Transparència, Qualitat Democràtica, Participació i Administració, que dirigirà la líder d'Esquerra Unida Rosa Pérez Garijo.

Més pressió fiscal als propietaris d'habitatges buits

Pel que fa a les mesures de l'acord, entre les 23 pàgines del document destaquen el compromís d'aplicar més pressió fiscal als propietaris d'habitatges buits, la creació d'una agència d'energies renovables, l'aprovació d'una llei de canvi climàtic, la creació d'una norma que reguli les cases d'apostes i la seva publicitat, la posada en marxa de mesures que millorin la qualitat de l'ocupació i l'exigència d'una reforma del sistema de finançament.

Ximo Puig serà reelegit aquest dijous

El pacte s'ha desbloquejat aquest matí a les 9 h després de l'oferiment a Unides Podem-Esquerra Unida d'una vicepresidència amb competències per coordinar les polítiques mediambientals i de canvi climàtic mitjançant la presidència d'una comissió interdepartamental. La formació lila compleix així els seus dos objectius: encapçalar les polítiques d'habitatge, amb una conselleria, i tenir poder sobre les mediambientals, tot i que a la pràctica Compromís mantingui la conselleria. L'oferta s'ha produït al Palau de la Generalitat en la trobada que han hagut d'improvisar els líders del PSPV, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida, Ximo Puig, Mónica Oltra i Rubén Martínez Dalmau.

Gràcies a l'acord, Ximo Puig serà reelegit aquest dijous com a cap del Consell amb els 52 vots de les tres forces progressistes. El ple d'investidura, que s'ha suspès aquest matí després del discurs de l'encara president perquè les forces del Botànic tinguessin temps per segellar l'acord, es reprendrà a les 10 h.

stats