Política 01/10/2017

La Puerta del Sol es torna a omplir de solidaritat amb el sobiranisme català després de la repressió a l'1-O

Fort desplegament d'agents antidisturbis de la Policia Nacional provoquen instants de tensió

Ot Serra
2 min
Centenars de persones omplen la Puerta del Sol en solidaritat amb Catalunya

MadridLa Puerta del Sol s'ha convertit en escenari de discrepància entre madrilenys per la qüestió catalana. Abans de l'hora prevista, les 19.00 h, manifestants favorables al dret a decidir de Catalunya s'han començat a congregar al centre de la capital espanyola. "Madrid és amb el poble català", ha entonat d'entrada la multitud. La concentració ha començat amb algun intercanvi de missatges entre manifestants favorables i contraris a l'1-O que agents de la Policia Nacional s'han encarregat de dirimir. Aquest migdia la Puerta del Sol ja havia sigut escenari d'una altra manifestació. En aquest cas, però, de ciutadans partidaris de la unitat d'Espanya i contraris al referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Vistos els precedents en què ja han tingut lloc incidents com aquests –amb motiu de les detencions de la Guàrdia Civil a càrrecs del Govern el dia 20 va haver-hi tensió entre manifestants d'esquerres i alguns elements d'extrema dreta–, els agents del cos han estès un fort desplegament perquè no hi hagués disputes. A les 19.00 h la plaça s'ha omplert i la mobilització s'ha començat a desenvolupar amb tranquil·litat. Contínues proclames i missatges a favor de la independència i del dret d'autodeterminació s'han apoderat de l'escena, tal com es podia llegir en una pancarta: "Enfront de la repressió franquista, vaga general. Visca Catalunya lliure, republicana i socialista".

Entre la simbologia que han exhibit els milers d'assistents s'hi han pogut veure banderes republicanes, d'Euskadi i algunes estelades. Entre la multitud, catalans que no han pogut ser aquest diumenge a Catalunya per votar han viscut amb impotència i tristesa la repressió de la Policia Nacional als col·legis electorals. La Inés, l'Elisabet i l'Aina han hagut d'eixugar-se les llàgrimes davant la "solidaritat" dels madrilenys que els han volgut expressar el seu suport. "La veu del poble no és il·legal", s'ha exclamat.

Cordó d'antidisturbis de la Policia Nacional

Amb la plaça a vessar, una petita picabaralla ha provocat una reacció irada d'algun agent antidisturbis de la policia que ha tensionat la mobilització. Ràpidament, una vintena de membres del cos han creat un cordó al llarg del carrer Mayor que ha provocat indignació entre la multitud, que han pres part en la protesta amb els fets ocorreguts a Catalunya durant la votació. "Fora, fora, fora!", han exclamat. "Aquesta nit dormireu tranquils", s'ha adreçat un manifestant als agents.

Quan la concentració s'havia tranquil·litzat, ha tornat a aparèixer un reduït grup disposat a desestabilitzar la trobada. "Sou quatre gats, sou quatre gats", han cridat la gran massa, poc després que els agents de policia es col·loquessin al mig dels dos bàndols per assegurar que hi quedava una distància prudencial.

Tot i que amb menys multitud, les protestes s'han allargat i s'han anat repetint picabaralles amb manifestants contraris al referèndum que han provocat repetides intervencions de la policia. En aquests moments de tensió, els joves que quedaven a la Puerta del Sol han llençat llaunes i alguna ampolla de vidre i s'han produït empentes i corredisses.

stats