Puigdemont assegura a París que denunciarà l'estat espanyol per espionatge polític: "En tenim proves"

L'expresident es reuneix amb diputats francesos per explicar la situació de Catalunya

2 min
Carles Puigdemont aquest divendres a París davant l'Assemblea Nacional francesa

ParísL'expresident Carles Puigdemont ha assegurat aquest divendres que denunciarà als tribunals el presumpte espionatge polític "d'alta envergadura" de l'estat espanyol a través del programa espia Pegasus. "En tenim proves i serà degudament denunciat", ha afirmat a les portes de l'Assemblea Nacional francesa, on s'ha reunit amb una desena de diputats i senadors francesos -dels Ecologistes, França Insubmisa i Llibertat i Territoris- per explicar la situació dels exiliats i "la repressió d'Espanya a Catalunya". "El sistema Pegasus és espionatge polític i això és un crim", ha denunciat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigdemont, molest per les filtracions al New York Times sobre el seu suposat vincle amb Moscou, ha assegurat que el que pretén l'estat espanyol és "perseguir i atacar la reputació dels dissidents polítics" a través de notícies falses i espionatge polític. Segons ha defensat l'expresident en unes declaracions a la premsa, "preocupa molt la deriva de la democràcia europea, que amenaça molt seriosament la qualitat de la democràcia". Aquesta mateixa setmana, ERC i JxCat han denunciat al ple de l'Eurocambra que l'Estat utilitza Pegasus -un programa desenvolupat per una empresa israeliana capaç de robar dades dels telèfons mòbils- per espiar polítics independentistes. "En tenim les proves i és inacceptable", ha assegurat Puigdemont abans de demanar a Europa que pari els peus a l'estat espanyol.

El Parlament Europeu també va aprovar dimecres un informe sobre les relacions entre la i UE i Rússia en què demanava -a través d'una esmena impulsada pel grup dels socialistes- una "investigació en profunditat" dels suposats contactes "estrets i regulars" entre funcionaris russos i persones de l'entorn de Puigdemont. L'esmena la van presentar els socialistes arran de la informació publicada pel New York Times sobre presumptes contactes amb Rússia de Josep Maria Alay, cap de l'oficina de l'expresident, i l'advocat Gonzalo Boye, per buscar el suport del govern de Vladímir Putin al Procés. La informació, elaborada a partir d'informes filtrats de diferents cossos policials, entre ells la Guàrdia Civil, va ser desmentida tant per Puigdemont i Alay com pel Kremlin.

Atemptat a les llibertats fonamentals

A la reunió d'aquest divendres amb Puigdemont hi han assistit, entre d'altres, els diputats corsos Jean-Felix Acquaviva i Paul-André Colombani. Acquaviva ha assegurat que el seu grup polític, Llibertats i Territori, considera que Espanya hauria de posar punt final "als atemptats contra les llibertats fonamentals" a Catalunya. "Hi ha una convergència molt forta des d'aquest punt de vista: cal permetre una expressió política i real", ha destacat Acquaviva. El diputat cors també ha fet una crida a la Unió Europea perquè gestioni "més democràticament" conflictes com el de Catalunya, "que només es pot solucionar a través del diàleg".

Carles Puigdemont ha subratllat que els diputats amb qui s'ha reunit han expressat el seu compromís "rotund" i "insubornable" amb el respecte als drets fonamentals i a la democràcia a Europa "més enllà de si estan d'acord o no amb la independència de Catalunya". Puigdemont ha assegurat que els diputats francesos "se senten molt concernits" per aquesta defensa dels drets fonamentals de tots els ciutadans.

stats