Puigdemont comunica a la cúpula de Junts que ara és el PSOE qui ha de moure fitxa

L'expresident celebra un conclave a la Catalunya Nord per informar per primer cop presencialment de les converses

3 min
L’expresident Carles Puigdemont recentment.

Barcelona / GironaConclave clau de l'expresident Carles Puigdemont i la cúpula de JxCat a la Catalunya Nord en plena negociació amb el PSOE. Segons ha pogut saber l'ARA, aquest divendres s'han trobat l'eurodiputat de Junts i la permanent del partit –tot i que no tots els seus membres– per analitzar la situació de la investidura de Pedro Sánchez. La trobada és excepcional, ja que Puigdemont no participa en les reunions orgàniques de JxCat i és ell qui porta directament les converses amb els socialistes. És a dir, és avui que la màxima direcció orgànica de Junts ha rebut de primera mà quin és l'estat de la negociació amb el PSOE i quin és el marge per arribar a un acord. I quina ha estat la conclusió? Que esperen que els socialistes moguin fitxa.

Els punts més candents de la negociació són la llei d'amnistia i un sistema de mediació i verificació que doni "garanties" a Puigdemont del compliment dels eventuals pactes per part del govern espanyol: a parer seu cal que s'estableixi un marc de negociació de quatre anys i que es reconegui Catalunya com a nació, la qual cosa comporta –consideren– un horitzó d'autodeterminació. Així ho ha traslladat l'expresident a la direcció del partit i, de fet, així ho va exposar ja en la conferència que va fer a Brussel·les el 5 de setembre, on va fixar les seves condicions per pactar amb Pedro Sánchez. Des de llavors s'han succeït les converses de forma molt discreta, restringint la informació al màxim als òrgans del partit, que ha donat confiança a l'expresident perquè sigui ell qui negociï. Per aquest motiu és important la reunió d'aquest divendres: és una posada al dia de la situació real i una constatació que hi ha voluntat de negociar, però que les coses no estan madures per tancar res.

Segons diverses fonts consultades, fins ara s'ha avançat en l'amnistia, però està sent més difícil trobar el sistema de "garanties" que reclama Puigdemont per arribar a un acord. Per a l'eurodiputat, cal que el PSOE accepti negociar la resolució del conflicte polític –l'expresident parla d'"acord històric"– amb la presència d'un actor neutral que supervisi les converses. Sigui un mediador o bé una comissió de verificació, fins ara Puigdemont ha demanat que sigui de composició internacional perquè creu que és l'única manera de garantir que no té "interessos" en la política espanyola. Per tal que faci aquesta tasca, per als juntaires ha de ser un mecanisme de consens entre les dues parts. Tanmateix, d'acord amb les fonts consultades per l'ARA, els socialistes no accepten que una figura de fora de l'Estat faci aquesta funció. Estarien oberts a conformar una comissió de seguiment dels pactes, com s'estableix en la majoria d'acords polítics, i que cada una de les parts nomenés persones de la seva confiança –i no persones neutrals i de consens de les dues parts, tal com passa a les mediacions.

La partida continua

El que l'expresident ha transmès a la reunió, doncs, és que de moment no es donen les garanties que ell reclama per tancar un pacte, però també que la partida continua. De fet, així s'han expressat la majoria de veus que han intervingut a la trobada a la Catalunya Nord, que mantenen la confiança en Puigdemont perquè segueixi pilotant les converses.

Ara bé, el temps corre en contra del pacte: ara mateix queda poc més d'un mes perquè acabi el termini per assolir un pacte i en aquest termini els partits aspiren a arribar a una entesa i a escenificar-la, ja que Junts vol que els socialistes reconeguin com a interlocutor Puigdemont segellant amb ell presencialment l'acord –el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, és el principal candidat per fer-ho–. Si les converses, però, no arriben a bon port, el 27 de novembre es convocaran de forma automàtica noves eleccions.

stats