Nova onada de baixes a Ciutadans: una exconsellera a Madrid i quatre diputats valencians pleguen

Marta Rivera es dona de baixa de Cs mentre Ayuso planifica el seu nou govern

3 min
Una fotografia d'arxiu de les Corts Valencianes

BarcelonaLa patacada de les eleccions madrilenyes, en què Cs ha quedat fora del Parlament, no ha fet més que intensificar el descontentament intern a la formació, que aquest divendres s'ha manifestat en una nova onada de baixes. Després del pas al PP de l'exdirigent de Ciutadans al País Valencià Toni Cantó, quatre diputats més de les Corts Valencianes han fet el pas d'abandonar el partit. Es tracta de Cristina Gabarda, Jesús Salmerón, José Antonio Martínez –que acabava de ser nomenat portaveu adjunt– i Sunsi Sanchis –que acabava d'entrar al Parlament en substitució precisament de Cantó–. En paral·lel, l'exconsellera de Cultura a la Comunitat de Madrid Marta Rivera també s'ha donat de baixa com a afiliada taronja. Durant la campanya electoral ja va participar en un acte amb Isabel Díaz Ayuso, que ha de planificar l'estructura del nou govern que encapçalarà després de doblar resultats a la comunitat, i que podria comptar amb Rivera.

Els quatre diputats valencians ho han anunciat en un comunicat publicat a les xarxes socials, en què expressen el seu descontentament amb la "nova direcció del partit" i diuen que consideren que "Cs ha anat abandonant els principis liberals" que ells defensen. "Veiem com es confirma el gir ideològic de Cs per seguir sent una crossa del sanchisme", asseguren. Els quatre diputats expliquen que han pres la decisió després d'una "llarga reflexió". "Ens presentem davant tots els valencians dient no al sanchisme, dient no al populisme, dient no al nacionalisme –insisteixen en el text–. No podem ser en un partit que és capaç de governar i donar suport a les polítiques d'aquells que són als antípodes dels nostres principis i valors".

També es mostren crítics amb la "falta d'autocrítica" de la direcció després dels mals resultats a les eleccions catalanes i a les madrilenyes i del fiasco a Múrcia: "Els mateixos dirigents que van portar Cs a perdre el 90% dels seus vots a Catalunya o a desaparèixer a Madrid segueixen aferrant-se a la cadira sense assumir cap responsabilitat". Diuen que deixen la militància amb "tristesa", tot i que conserven l'acta de diputats. Per tant, el grup de Cs es queda ara amb 14 escons, i la formació passa d'aquesta manera a ser la quarta força política a les Corts, per darrere de Compromís (17).

A les baixes dels quatre diputats també s'hi han afegit els comiats d'alguns càrrecs locals, com la regidora de Castelló Paula Archelos i la portaveu de Cs a l'Ajuntament de Borriana, María Jesús Sanchis. També ho han comunicat a les xarxes.

Albert Rivera reapareix en escena: "L'últim que pot fer algú a la vida és enyorar-se a si mateix"

L'expresident de Cs, Albert Rivera, ha limitat molt les seves valoracions respecte al rumb pres per la nova direcció taronja des que va dimitir per la patacada del 10-N, en què van perdre 47 escons. Aquest mutisme s'ha interpretat internament com una sonora crítica a la gestió d'Inés Arrimadas en paral·lel al salt del seu secretari d'organització, Fran Hervías, al PP. Aquest divendres Rivera ha reaparegut en un acte en què ha fet una valoració estudiada dels resultats electorals. Ha evitat censurar l'actual executiva però tampoc li ha donat suport.

"Esclar que tinc opinió, esclar que he vist els resultats a Catalunya, Madrid, Múrcia... Ho he vist tot –ha dit–. Per això és millor que no parli en públic". "L'últim que pot fer algú a la vida és enyorar-se a si mateix", ha continuat l'exdirigent taronja: "No toca que jo opini sobre un projecte polític que vaig fundar i vaig presidir tretze anys". Amb tot, ha tret pit de la seva "feina" al capdavant de Cs i ha reivindicat que té "amics que han sortit de Cs" però també en té "a dins de Cs": "No distingeixo entre bona o mala gent en funció de si és a dins o fora". Amb aquestes paraules també ha evitat criticar els que ara estan fent el salt a les files conservadores. De fet, la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, el va nomenar vocal d'un patronat universitari a la Comunitat de Madrid al mes d'abril.

stats