Política 28/09/2016

Què és i com funciona el comitè federal del PSOE que ha de decidir si dóna suport a Sánchez?

El màxim òrgan de direcció entre congressos pot fer fora el secretari general

Dani Sánchez Ugart
2 min
Comitè federal del PSOE, aquest dissabte / EFE

MadridEl secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha decidit reptar els seus crítics a forjar una majoria al comitè federal d'aquest dissabte que li impedeixi tirar endavant el seu pla de fer unes primàries el 23 d'octubre per decidir si la seva tesi del "no és no" a Mariano Rajoy és la més popular entre les bases. Però com funciona aquest organisme?

Què és el comitè federal?

El comitè federal del PSOE és el màxim òrgan de decisió del partit entre congressos. Genèricament exerceix la funció de control de la comissió executiva federal, que queda triada al congrés del partit.

Qui el compon?

Ara són uns 295 membres, tot i que no és un nombre tancat. Els estatuts del PSOE defineixen que en són membres 65 persones triades pel congrés del partit més un seguit de representants de cada federació, en funció de la població que representin. D'altra banda hi ha un seguit de membres "nats", que són, entre altres:

  1. Els membres de l'executiva (encapçalada per Sánchez)
  2. Els secretaris generals territorials (com Susana Díaz)
  3. Els coordinadors de les federacions sectorials
  4. Els portaveus o presidents a les cambres espanyoles i l'europea
  5. Els ex secretaris generals del PSOE (com José Luis Rodríguez Zapatero o Felipe González, tot i que no hi acostumen a anar)

Quines funcions té?

A més de marcar la línia política del partit i controlar l'executiva, el comitè federal és l'òrgan que ha d'aprovar la convocatòria d'un congrés i de les primàries. Per això, Sánchez necessita la majoria de vots dins aquest òrgan per tirar endavant el seu pla. També elaboren el programa electoral, determinen la política de pactes del partit a nivell estatal i ratifiquen les llistes electorals.

En última instància, aquest organisme pot forçar la dimissió del secretari general i de l'executiva amb una moció de censura. Per fer-ho, necessiten recollir les signatures de, com a mínim, un 20% dels membres del comitè, i després assolir la majoria en una votació. Si ho aconsegueixen es designa una gestora.

Qui i com el convoca?

En general, és l'executiva la que convoca el comitè, amb 20 dies d'antelació, tret que es tracti un tema d'urgència. Aleshores es pot fer amb menys antelació.

Com funcionen les reunions?

El secretari general del partit dirigeix un discurs inicial al comitè federal, que és obert als mitjans. Després els membres del comitè poden demanar la paraula i expressen la seva opinió. En general, les resolucions del comitè estan pactades i no es voten. Però, com en el cas d'aquest dissabte, si no hi ha acord entre la direcció i les federacions, es vota a mà alçada. Algunes veus dins el PSOE han demanat que la votació sobre la convocatòria del congrés es faci en secret, però els crítics no ho volen.

Hi ha alguna manera alternativa de fer fora Sánchez?

Sí. A més de la moció de censura, el secretari general queda destituït si plega la meitat de la seva executiva. És una opció sobre la qual especula el sector crític, per evitar el comitè federal, però de moment no tenen assegurada la dimissió dels 18 membres que caldria convèncer. Tot i així, els estatuts del partit no deixen clar que aquesta via sigui del tot efectiva.

stats