Política 28/10/2015

Quina serà la resposta del govern espanyol contra la declaració de JxSí i la CUP?

Mariano Rajoy promet una actuació "ferma" però "proporcional" contra la proposta de resolució i diu que "no li tremolarà el pols" per fer complir la llei a Catalunya. Deixa clar que la suspensió de l'autonomia no està, de moment, sobre la taula

Marc Toro
3 min
Rajoy a la Ser

BarcelonaLa proposta de resolució de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP per a l'inici del procés cap a l'estat català ha encès totes les alarmes al govern espanyol i aboca Catalunya a un xoc polític i institucional amb l'Estat. Tan bon punt les forces independentistes van registrar aquest dimecres la declaració de ruptura al Parlament, el govern espanyol ja va anunciar la seva intenció d'impugnar-la i, aquest dijous, el president espanyol, Mariano Rajoy, ha deixat clar que "no li tremolarà el pols" per fer complir la llei a CatalunyaMariano Rajoy"no li tremolarà el pols" per fer complir la llei a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a la SER, Rajoy ha assegurat que el govern espanyol "sap què ha de fer" i que "la llei s'aplicarà" amb totes les seves conseqüències per impedir que els independentistes aconsegueixin "els seus objectius" i garantir la unitat i la sobirania de l'Estat. Però fins on està disposat a arribar Rajoy? Quines seran les actuacions del govern espanyol contra la declaració rupturista? I, més enllà de la declaració, què s'oferirà als catalans partidaris de l'estat propi? Aquestes són les respostes que ha donat Rajoy a la SER.

Front comú contra la independència

Sánchez i Rivera, convocats a la Moncloa

Rajoy ha considerat que "el que passa a Catalunya és d'enorme gravetat" i ha confirmat que, fins i tot, aquest mateix dimecres ha parlat del tema amb el rei Felip VI. També ha anunciat que convocarà a la Moncloa els líders del PSOE, Pedro Sánchez, i de Ciutadans, Albert Rivera, sense excloure altres dirigents polítics, per parlar del desafiament independentista a Catalunya després dels últims passos fets pel Parlament. Preguntat sobre si convocarà també el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, el president del Govern ha dit que no hi té inconvenient, encara que ha recordat que Iglesias aposta pel dret a decidir i la "liquidació" de la sobirania nacional, plantejaments que no comparteix.

Resposta ferma però proporcional

La suspensió de l'autonomia és un últim recurs

Rajoy ha promès actuar amb "fermesa i determinació", però ha aclarit que la resposta a la declaració independentista es guiarà per la "prudència" i la "proporcionalitat". "No actuarem amb ansietat [...] Prendrem decisions amb tranquil·litat per no equivocar-nos", ha dit. En aquest sentit, ha parlat de portar la declaració al Tribunal Constitucional i de la possibilitat d'inhabilitar o retirar les funcions a aquells que no compleixin les sentències de l'alt tribunal –en virtut de la reforma exprés aprovada recentment pel PP–, però no ha volgut donar més detalls. Sobre la possibilitat d'utilitzar l'article 155 de la Constitució per suspendre l'autonomia de Catalunya, Rajoy ha dit: "No m'agradaria arribar a això [...] procuraré que no s'hagi d'arribar a utilitzar".

La unitat i la sobirania d'Espanya, garantides

La declaració fracassarà com el pacte fiscal i el referèndum

El president espanyol ha llançat un "missatge de tranquil·litat als espanyols", assegurant que la unitat i la sobirania d'Espanya estan garantides. De fet, més enllà dels instruments que pugui utilitzar l'Estat per frenar la declaració d'inici del procés cap a l'estat català, Rajoy ha argumentat que, fins ara, "no s'han complert cap de les pretensions" de l'independentisme a Catalunya."Ni pacte fiscal ni referèndum [...] No els ha sortit res", ha afirmat, per afegir: "Tampoc es complirà el contingut de la declaració".

Rebuig d'una reforma federal de la Constitució

Modificar la carta magna en "matèria territorial" no és una opció

La solució al procés català, ha dit Rajoy, tampoc passa per la reforma de la Constitució que proposen partits com el PSOE: "La Constitució es pot reformar, però no per donar a independentistes el que pretenen". En aquest sentit, ha tancat la porta a una reforma de la carta magna en "matèria territorial" i ha rebutjat donar suport a la idea d'una "Espanya federal" perquè "ja ho és en la pràctica".

stats