Política 19/11/2015

Rajoy i Aguirre aparquen les tensions per salvar els mobles el 20-D

Els dos dirigents exhibeixen fredor i el cap de l'executiu centra el seu discurs a la presentació de la llista per Madrid en l'economia, el jihadisme i la unitat d'Espanya

Ferran Casas
3 min
Cifuentes, Sáenz de Santamaría, García Tejerina, García Escudero, Rajoy i Aguirre al parc del Retiro / EFE

MadridEsperanza Aguirre, la incòmoda presidenta del PP madrileny, no ha volgut parlar i Mariano Rajoy no ha fet cap referència a les tensions internes al si del partit més enllà d'explicar que la llista de Madrid "és la nacional" i d'admetre que el seu és un partit que "ha comès errors i passat per dificultats", en referència a casos de corrupció, com ara la trama Gürtel o la Púnica, que els esquitxen de ple i han perjudicat les perspectives electorals del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PP ha escollit un lloc tranquil i de pau, els jardins Cecilio Rodríguez del Retiro, un dels racons més acollidors del gran parc madrileny, per presentar la seva llista del 20-D a la capital d'Espanya. De la candidatura, Rajoy n'ha apartat els fidels a Aguirre i a José María Aznar, amb qui manté un fort enfrontament per la tebior que li atribueix l'expresident amb Catalunya. N'han caigut noms com Jaime García Legaz, ànima de FAES; Carlos Aragonés, excap de gabinet d'Aznar que va al Senat, o Cayetana Álvarez de Toledo, que se'n va apartar queixosa pel que considerava que era inacció amb Catalunya.

A la llista, en canvi, Rajoy hi ha acomodat ministres com la castellana Isabel García Tejerina, titular d'Agricultura, o el polèmic Cristóbal Montoro, d'Hisenda, enemic declarat d'Aguirre i número quatre per Madrid. Abans de començar l'acte, el ministre ha explicat que no ha parlat amb la dirigent madrilenya, però que aquest cap de setmana veurà la pel·lícula 'La dama de ferro', inspirada en la figura de la líder 'tory' Margaret Thatcher. També s'hi ha fet lloc a secretaris d'estat, com el català José Luis Ayllón, que va de número set. Fa quatre anys el PP va aconseguir 20 diputats per a la demarcació. Ara, les previsions més pessimistes en preveuen 11 o 12, i les més optimistes, 15. Al llindar de ser escollits hi ha, al número 13, l'únic afí a Aguirre, l'alcalde de Boadilla, Antonio González Terol. Una de les dirigents vinculades a FAES, l'exredactora política d''El País' Pilar Marcos, fins ara diputada, va al lloc 16. A més dels dos ministres i Ayllón, Rajoy ha situat com a segona de la llista la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría o el secretari d'organització Juan Carlos Vera de sis, per darrere d'Álvaro Nadal, mà dreta en assumptes econòmics de Rajoy a la Moncloa com a director de la oficina per a aquests assumptes.

La candidatura que s'ha presentat aquest matí ha patit un canvi a darrera hora, quan s'ha substituït l'exatleta Marta Domínguez, implicada en un escàndol de dòping, per l'ara diputada Beatriz Rodríguez-Salmones, inicialment descartada. Serà diputada només si el PP governa i a la llista hi ha dimissions, ja que ocupa el lloc 19.

Aguirre no ha volgut fer declaracions quan Rajoy ha acabat el seu discurs i, enutjada, ha vist com el president marxava sense acomiadar-se d'ella. Cristina Cifuentes, presidenta de la comunitat de Madrid gràcies a un pacte amb Ciutadans i afí al president, sí que ha intercanviat amb ell algunes paraules i, de fet, han arribat a l'acte junts. Rajoy ha centrat la seva breu intervenció en els tres assumptes en què centrarà la campanya: l'economia, la lluita contra el jihadisme i la defensa de la unitat d'Espanya, centrant-se a frenar el procés català. Tres temes sobre els quals ha reiterat la seva posició –en el cas català "no transigir" en la defensa "de la llei, la sobirania nacional, la igualtat i la unitat"– i en què ha dit que el PP és el partit que dóna "seguretat i certesa". "No volem tornar enrere, però no estem per experiments", ha advertit en una crítica a Ciutadans, partit amb el qual simpatitza l'ala més dretana del PP. Rajoy ha ofert "calma, experiència, seny i coneixement", quatre virtuts que necessitarà per torejar Aguirre, ara cap de l'oposició a l'Ajuntament de Madrid, si perd el 20-D.

stats