Crònica

Rajoy es presenta com la víctima: "Pretenen que em condemnin"

L'expresident espanyol creu que la comissió d'investigació de l'operació Catalunya ho té "molt cru" per provar res

2 min

Boadilla del Monte (Madrid)Només d'entrar a Boadilla del Monte, un panell al costat de la carretera avisa: "Les conseqüències legals de la llei d'amnistia". Anuncia les jornades jurídiques que, coincidint amb la tramitació de la norma al Congrés, se celebren en aquest municipi dels afores de Madrid. És un feu del PP i avui s'hi espera la visita de l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, protagonista aquesta setmana per les informacions que apunten que hauria estat coneixedor de l'operació Catalunya. Amb el mateix convenciment que el seu govern va decidir fer la guerra bruta contra el Procés creant una policia política, adverteix als que l'assenyalen: "Ho tenen molt cru". Es refereix als partits que han propiciat la creació de la comissió d'investigació al Congrés sobre l'operació Catalunya.

Rajoy sosté que el pacte entre el PSOE i Junts per a la investidura de Pedro Sánchez té dos objectius que requereixen dos instruments diferents. El primer és "garantir la impunitat de qui va violar la Constitució, va ser condemnat i en algun cas va fugir". Una meta que, segons ell, s'aconsegueix a través de la llei d'amnistia. I un segon objectiu que és condemnar-lo a ell i a tots els que "van defensar la Constitució, la llei i la democràcia: jutges i fiscals, cossos i forces de seguretat i el govern que va parar el cop amb l'aplicació del 155" (en aquest moment hi ha una ovació al públic). Això s'aconsegueix a través del segon instrument: les comissions d'investigació. "Miraran si treuen alguna cosa per després acudir als tribunals".

Segons Rajoy, però, fracassaran: "Ho tenen molt cru", reitera, sense deixar clar si és perquè és difícil trobar proves contra ell o que la justícia indagui en l'Operació Catalunya –fins ara no ho ha fet–. Els periodistes a la sala no tindran l'oportunitat de preguntar-l'hi i, és clar, el moderador de l'acte tampoc ho farà. A jutjar pels vaticinis de l'expresident espanyol, sembla que "les conseqüències legals de la llei d'amnistia" seran perjudicials per als espanyols i per a la "convivència", però no ho seran per a ell, malgrat que es presenti tota l'estona com una víctima la setmana que se l'ha assenyalat com a botxí.

Epicentre de la Gürtel

L'únic element que es produeix d'hostilitat contra Rajoy, tot i que ni se n'assabenta, és al carrer. Una quinzena de membres del PSOE de Boadilla del Monte –on, per cert, també viu l'excomissari José Manuel Villarejo– es manifesten contra l'assistència de l'expresident del PP, ja que es tracta d'un municipi on la trama Gürtel va funcionar a ple rendiment.

Protesta a Boadilla del Monte (Madrid) contra la presència de Mariano Rajoy en un acte sobre l'amnistia.

El seu exalcalde Arturo González Panero és a la presó i el Tribunal Suprem en va confirmar la condemna a 36 anys el novembre passat. "¿Qui és M. Rajoy?", diu una de les pancartes que porten els concentrats. Precisament, Rajoy sosté que "l'origen del govern Frankenstein i de l'amnistia" és la moció de censura que el va desbancar de la Moncloa el 2018. Llavors la justícia sí que va condemnar el PP i, políticament, Pedro Sánchez a ell.

stats